Burenhulpnetwerken goed voor mentaal en fysiek welzijn

© BRUZZ
15/03/2022

Wie deelneemt aan een burenhelpnetwerk voelt zich zowel mentaal als fysiek ook beter. Dat blijkt uit een impactevaluatie van twee van die netwerken, Het BuurtPensioen en Bras dessus bras dessous.

Zowel Het BuurtPensioen als Bras dessus bras dessous zijn Brusselse buurtnetwerken waarin de lokale hulp aan en onder ouderen centraal staat. Het gaat daarbij vaak om informele steun die de ouderen uit hun isolement haalt, hun autonomie versterkt en hen laat deelnemen aan de samenleving. De twee netwerken tellen samen zo'n 1.200 leden in Brussel, waaronder 83 procent vrouwen.

Samen Toujours, een ondersteuningsplatform voor buurtnetwerken, onderzocht nu wat de impact was op de deelnemers van het netwerk. Dat gebeurde via een vragenlijst die werd ingevuld door 125 deelnemers van de twee bovengenoemde netwerken.

Die impact blijkt positief. Zo stelt bijna 80 procent van de respondenten dat de deelname een sterke tot zeer sterke impact had op hun mentaal welzijn. Drie op de tien merkte ook een sterke positieve invloed op hun fysieke welzijn.

Sociale samenhang

De meeste deelnemers van het netwerk (77 procent) die zich aansloten om zelf te helpen zeggen dat ze er iets voor terugkrijgen. Ze vermelden onder meer nieuwe kennissen, zich nuttig voelen en interculturele contacten.

Bijna 60 procent van de deelnemers geeft verder aan dat ze door hun deelname ook relaties vormden die ze ook buiten het netwerk onderhouden.

De impactstudie toont voor Samen Toujours hoe buurthulpnetwerken de sociale samenhang in de stad versterken en tegelijk positief zijn voor de gezondheid van de deelnemers, op een preventieve én curatieve manier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni