1723 Philippe Close 01

| Burgmeester Close zegt op Arabel dat dertig procent van de patiënten in de publike ziekenhuizen van de Stad Brussel van buiten Brussel komt.

Burgemeester Close: 'Dertig procent van onze patiënten komt van buiten Brussel'

JP
© BRUZZ
06/10/2020
Updated: 06/10/2020 15.55u

Burgemeester Philippe Close (PS) is het niet eens met de uitspraak van zijn collega-burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) uit Aalst, die geen coronapatiënten uit Brussel meer wil opnemen. In de publieke ziekenhuizen van de Stad Brussel komt dertig procent van de patiënten van buiten Brussel. Ondertussen gaven de Aalsterse ziekenhuizen zelf mee dat ze wél nog steeds Brusselse patiënten zullen blijven opvangen.

Het gaat om de ziekenhuizen UMC Sint-Pieter, het Jules Bordet Instituut, het kinderziekenhuis Huderf en het CHU Brugmann. In dat laatste ziekenhuis liggen patiënten van over de hele wereld, en Close is er trots op. Dat zegt hij in het radioprogramma 'Le carrefour de l'info' van Arabel. Volgens hem is het een slecht teken als ziekenhuizen onderscheid gaan maken tussen patiënten. "Als iedereen begint uit te rekenen wat het opbrengt, worden we er niet solidairder op," zegt hij. Hij herinnert D'Haese er op Twitter aan dat openbare ziekenhuizen van de Stad Brussel vorig jaar 538 patiënten uit Aalst hebben opgenomen.

Ook de burgemeester van Mechelen en Vlaams minister voor Samenleven Bart Somers (Open VLD) heeft zich op Twitter kritisch uitgelaten over de keuze van D'Haese. Hij hoopt dat Mechelen altijd bereid zal zijn om patiënten uit andere steden te verzorgen. Somers gelooft in een beter, warmer Vlaanderen. "Dat we nooit zo diep zakken om zelf maar te overwegen om zieke mensen in de steek te laten."

Ziekenhuisnetwerk

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese gaf maandag aan dat de transfers vanuit Brussel naar zijn stad moeten stoppen. De afgelopen week vertrokken er al enkele patiënten uit Brussel naar Aalst. Hij spreekt als hoofd van de crisiscel in Aalst, waar de ziekenhuizen in vertegenwoordigd zijn. Hij is ook voorzitter van het ASZ en de ziekenhuizen hebben afgesproken dat hij de communicatie overkoepelend verzorgt.

Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, reageerde daar verbaasd op. “Dit getuigt niet van veel collegialiteit, en het druist in tegen wat de overheid vraagt. In een omzendbrief van de federale overheid is vastgelegd dat ziekenhuizen patiënten in eerste instantie verspreiden binnen het ziekenhuisnetwerk.” Het UZ Brussel vormt samen met het Sint Maria-ziekenhuis in Halle, het Stedelijk Ziekenhuis Aalst en het OLV in Aalst een netwerk.

Aalsterse ziekenhuizen distanciëren zich van uitspraak D'Haese

Ondertussen heeft Marc Noppen aan Belga bevestigd dat het UZ Brussel voor de spreiding van haar COVID-19-patiënten nog altijd kan rekenen op de hulp van zowel het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) als het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst (OLV). De ziekenhuizen distanciëren zich van de uitspraak van burgemeester D'Haese dat "de grens van medische solidariteit is bereikt."

"We hebben uiteraard gesproken over die uitspraken van de burgemeester. Zowel het ASZ als het OLV distantiëren zich daarvan en zeggen dat ze blijven spreiden en patiënten opnemen als ze kunnen. Ze zijn ook niet geconsulteerd over die beslissing van de burgemeester", vertelt Noppen.

Vasthouden aan spreidingsplan

Bij wijze van voorbeeld liet de CEO van het UZ Brussel weten dat er afgelopen nacht nog een patiënt is getransfereerd naar Aalst. Er wordt dus vastgehouden aan het plan van de federale overheid om zoveel mogelijk te spreiden, zodat de reguliere zorg verzekerd blijft. "En indien Aalst verzadigd blijkt dan gaan we nog verder, naar Gent of naar Brugge of waar dan ook. Dat is het plan", verduidelijkt Noppen. "Het gaat om de zorg van de patiënten, punt. Alle politiek die daarrond gebeurt, daar zijn wij niet mee gediend. Gelukkig zegeviert de collegialiteit en het professionalisme."

Intussen stelt Noppen zich nog steeds luidop vragen bij de "traagheid en onduidelijkheid" van de Brusselse aanpak. "Het is me helemaal niet duidelijk wie het eigenaarschap van het crisismanagement in Brussel beheert. Dat is voor mij de belangrijkste reden waarom er te weinig gebeurt", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Philippe Close , aalst , corona , ziekenhuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni