Burgemeester Close staat open voor buurtinformatienetwerken

Als burgers een aanvraag doen voor een Buurtinformatienetwerk, zal burgemeester Philippe Close (PS) daarop ingaan.

Als burgers een aanvraag doen om een buurtinformatienetwerk op te richten, zal burgemeester Philippe Close (PS) hierop ingaan. Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre (N-VA) tijdens de gemeenteraad van Brussel Stad.

Buurtinformatienetwerken zijn een vorm van samenwerking tussen buurtbewoners en politie om snel informatie te kunnen uitwisselen. Burgemeester Philippe Close (PS) heeft nu voor het eerst geantwoord dat bereid is om buurtinformatienetwerken op te richten wanneer hij een aanvraag, van bijvoorbeeld een buurtcomité, ontvangt. "De oprichting van BIN's gebeurt na een aanvraag van de bewoners of vertegenwoordigers van een wijkcomité gericht aan mezelf of de korpschef," laat de burgemeester via zijn woordvoerder weten aan BRUZZ.

"Vaak zijn buurtbewoners reeds in contact met elkaar op sociale media," zegt Mathias Vanden Borre van de N-VA, die de vraag stelt naar aanleiding van een fietsdiefstal in de buurt van het Bockstaelplein in Laken waarbij buurtbewoners met elkaar informatie deelden via sociale media. "Het is dus een kleine stap naar de vorming van een Buurtinformatienetwerk, waar N-VA reeds jaren voor pleit. Dit kan een echte meerwaarde zijn voor onze veiligheid omdat burgers en veiligheidsdiensten gericht en gekaderd informatie delen."

Vanden Borre stelde eveneens een vraag over het aantal camera's in de omgeving van Bockstael. Dat zijn er op dit moment dertien, laat de woordvoerder van de burgemeester weten. In de loop van de deze legislatuur plaatst de Stad Brussel op haar grondgebied bovendien nog honderd extra camera's.

Buurtinformatienetwerken bestaan al langer in Vlaanderen, en recent ook in andere Brusselse gemeenten. Eén zo'n gemeente is Sint-Agatha-Berchem. Daar zijn inmiddels al drie netwerken. Via Whatsapp kunnen leden een diefstal, vandalisme of een sluikstort melden aan de politie. "Doordat de burgers participeren neemt het veiligheidsgevoel toe", zei BIN-coördinator Jan Stacino eerder aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?