Burgemeester Elsene verandert van toon: 'Vanaf nu strengere maatregelen'

© PhotoNews
| Op zaterdag 8 mei 2021 mochten de terrassen opnieuw open na de verplichte sluiting van cafés en restaurants in oktober 2020. Het Heilig Kruisplein liep 's avonds vol met feestende mensen. Burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) spreekt de feestvierders toe. Maar veel haalde het niet uit. Later op de avond kwam er een waterkanon aan te pas om het plein te ontruimen.

De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, heeft zondagochtend gewaarschuwd dat feesten in de stad niet langer zullen worden getolereerd. Zaterdagavond liep een feest op het Heilig Kruisplein compleet uit de hand.

Burgemeester Christos Doulkeridis, die zaterdag tot aan het einde van het politie-optreden ter plaatse was op het Heilig Kruisplein, probeerde deelnemers op te roepen de coronamaatregelen te respecteren en een einde te maken aan de samenscholing.

"Het was de eerste avond na het einde van de avondklok en we hadden wel verwacht dat er een oproep zou komen voor een bijeenkomst. Het is ook een wijk waar ingrepen niet voor de hand liggen, omdat ze zeer dichtbevolkt is. Ik begon met mensen te praten aan het begin van de avond. Om half 1 heb ik via luidsprekers de mensen verzocht het gebied te verlaten uit respect voor de buren. Op een gegeven moment bleek de enige optie om de politie het plein te laten ontruimen."

Zeer teleurgesteld

De burgemeester probeerde de dialoog aan te gaan, om niet repressief te moeten optreden zoals bij de feestende jongeren op de La Boum-feestjes in het Ter Kamerenbos. De gemeentediensten werd ook gevraagd om het plein al te ontdoen van vuilnis tijdens het feestgedruis, om te vermijden dat bepaalde voorwerpen als projectielen zouden worden gebruikt. De politie liet begaan tot 1.30 uur 's nachts. Doulkeridis heeft besloten van nu af aan de toon te verharden.

"Ik kan niet aanvaarden dat de stad zomaar beschouwd wordt als een feestplek, zeker niet als andere inwoners er last van hebben. Van nu af aan zullen we strengere maatregelen moeten nemen. Ik hoop dat de mensen zullen begrijpen dat elke dag feestvieren niet kan."

Hij zegt zeer teleurgesteld te zijn over het gebrek aan verantwoordelijkheidszin en solidariteit van de feestvierders tijdens een pandemie die vooral ouderen zwaar treft. "Ze vragen ons hen niet als kinderen te behandelen, maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid", besluit Doulkeridis. "Dit toont net aan dat een avondklok, regels en sancties nodig zijn. Het is een echte schande."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?