| De nieuwe eigenaar heeft een uitzettingsbevel gestuurd naar het pand op de Gulledelle 100.

Burgemeester Sint-Lambrechts-Woluwe zoekt oplossing voor tientallen inwoners kraakpand

Jasmijn Post
© BRUZZ
09/02/2023

Nadat de eigenaar een uitzettingsbevel heeft gestuurd, zoekt burgemeester Olivier Maingain (DéfI) naar een oplossing voor de tientallen mensen die een leegstaand kantoorgebouw kraakten in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het gaat onder andere om Russisch sprekende Oekraïners, Moldaviërs en Roemenen. Er zijn kleine kinderen bij en ook een zwangere vrouw. "Uitzetten is onmogelijk," zegt Maingain.

Het gaat om het gebouw aan de Gulledelle 100, gelegen langs de E40, de toegangsweg naar Brussel. Toen bleek dat mensen een onderkomen in het pand hadden gevonden, is de nieuwe eigenaar naar de rechter gestapt. Op 3 februari brachten de politiediensten een eerste bezoek om de bewoners op de hoogte te brengen van het uitzettingsbevel.

De burgemeester is zelf ook gaan kijken. "Ik trof een veertigtal personen aan, waaronder Russisch sprekende Oekraïners, Moldaviërs en Roemenen," zegt Olivier Maingain (DéFI). "Er waren jonge kinderen bij en ook een zwangere vrouw."

Voor Maingain was het "onmogelijk" om de groep op straat te zetten. Anderzijds moet de burgemeester ook rekening houden met het bevel van de rechter. Dinsdagavond sprak Maingain daarom met Fedasil, op zoek naar een oplossing. Het opvangcentrum Ariane is maar vierhonderd meter verderop. Hoewel het om een "constructief gesprek" ging, lijkt de situatie muurvast te zitten.

Om opgenomen te worden in een centrum van Fedasil, moeten vluchtelingen eerst asiel aanvragen. Niet alle bewoners van het pand lijken die weg te verkiezen. De komende dagen spreken sociaal werkers van de gemeente af met bewoners van Gulledelle 100 om de opties te bespreken.

Van overheidsdienst naar daklozenopvang tot projectontwikkeling

De leegstaande kantoorgebouwen op de Gulledelle-site waren ooit de thuisbasis van de administraties Brussel Mobiliteit en Brussel Leefmilieu, maar beide diensten verhuisden. Daarna werden de leegstaande kantoren nog een tijd gebruikt door Samusocial als opvang voor dakloze gezinnen.

In mei vorig jaar zetten de eigenaren - de drie gewesten en de Federale Staat - het gebouwencomplex te koop. Vastgoedontwikkelaar Alides kocht het stuk grond met drie voormalige kantoorgebouwen. Alides is gespecialiseerd in het bouwen van woningen, kantoren en buurten op strategische locaties. Zo kocht het eerder het Copernicus-gebouw in de Wetstraat in Brussel om daar kantoren deels om te vormen tot woningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni