Copernicaanse revolutie in de Wetstraat

Op de hoek van de Wetstraat met de Wetenschapsstraat zijn de sloopwerken gestart voor het nieuwe kantorencomplex Copernicus. Met onder meer 1.100 vierkante meter extra groene ruimte ondergaat de bekende boulevard een gedaanteverandering. Het einde van de werken is voorzien voor het najaar van 2020.

De Brusselse regering had in 2011 al het plan om de Wetstraat een nieuwe look te geven. De Franse architect Christian de Portzamparc kwam toen met een plan op de proppen om ‘de grijze canyon van kantoren en auto’s opnieuw om te toveren in een échte stadswijk met minder verkeer’.

De transformatie start donderdag met de sloop van een oud kantorencomplex op de hoek van de Wetenschapsstraat en de Wetstraat. Op de plaats waar tot voor kort de Federale Overheidsdienst Personeel en Organisatie was ondergebracht, komt een nieuw complex dat de naam Copernicus krijgt. Dat zal hoofdzakelijk bestaan uit kantoren, maar ook uit woonruimte "om te voorkomen dat de buurt ’s avonds uitsterft".

Ecologische dakterrassen

Het gebouw zal 55 meter hoog zijn, 14 verdiepingen tellen en in totaal zo’n 18.500 vierkante meter in beslag nemen. De nieuwe toren blinkt niet alleen uit in omvang, maar ook in extra groene ruimte (1.100 vierkante meter, red). “Het straatbeeld gaat hierdoor echt veranderen”, zegt architect Frédéric Devos. Opmerkelijk is dat de hele constructie voor deze ingreep tien meter achteruit wordt geschoven ten opzichte van de rijbaan. Het voetpad wordt daardoor een heel stuk breder.

“De groene ruimte zal worden ingevuld met hoogstammige bomen die bestand zijn tegen de grote stroom uitlaatgassen, zoals beuken. Daarnaast komen er op de Copernicus ook twee grote ecologische dakterrassen waar een binnentuin wordt aangelegd”, geeft Devos nog mee. Privé-investeerder Alides is intussen gestart met de afbraakwerken. Begin 2019 wordt de eerste steen gelegd. In het najaar van 2020 moeten de werken afgerond zijn. Het totale kostenplaatje van het project bedraagt ruim 85 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?