De 66 asielzoekers die twee jaar geleden in een kraakpand in de Wetstraat verbleven, mogen hun energiefacturen voor dat gebouw doorsturen naar de Belgische staat. Dat heeft de rechtbank in Brussel beslist. De rechter bekrachtigt zo de uitspraak die een vrederechter al in augustus 2023 had gedaan. De Belgische staat en Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, waren in beroep gegaan tegen die eerdere beslissing.

© PhotoNews
| Het door de asielzoekers gekraakte leegstaande gebouw in de Wetstraat (archiefbeeld).
Belgische staat moet energiefacturen betalen van gekraakt pand in Wetstraat
De beslissing van de rechtbank van eerste aanleg dateert van enkele weken geleden, maar kon vrijdag worden ingekeken door Belga. De rechter zegt dat de overheid en Fedasil in gebreke zijn gebleven, door onvoldoende plaats te voorzien in de reguliere opvang. De 66 asielzoekers hadden daarom van april tot oktober 2023 hun toevlucht gezocht tot een gebouw in de Brusselse Wetstraat, naast het vroegere hoofdkantoor van de partij CD&V.
"De kosten die verbonden zijn aan de bezetting van het pand (water en elektriciteit), de kosten voor de reiniging en de ontruiming, de kosten voor hun uitzetting (...) hebben allemaal een oorzakelijk verband met de fout van de Belgische staat en Fedasil", zo oordeelde de rechtbank.
Signaal
De eigenaar van het gebouw had de asielzoekers uit het pand laten zetten en eiste ook dat ze zouden opdraaien voor het verbruik van water en elektriciteit. De advocaten van de asielzoekers waren daarop naar de vrederechter gestapt om de kosten op de Belgische staat te kunnen verhalen.
De rechter bevestigt nu dat de water- en elektriciteitsrekeningen - respectievelijk 4.731,51 en 4.924,16 euro - door de overheid moeten worden opgehoest. De staat moet ook een reeks andere kosten terugbetalen aan het bedrijf dat eigenaar is van het pand.
Marie Doutrepont en Véronique van der Plancke, de advocaten die de asielzoekers vertegenwoordigen, zien de uitspraak als een sterk signaal. "Dit is de zoveelste bevestiging van de aanhoudende tekortkomingen van de Belgische staat, door het niet naleven van de wet die verplicht om waardige opvang te bieden aan mensen die bescherming zoeken in ons land."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , toc toc nicole , fedasil , belgische staat , Wetstraat