Eigenaar kraakpand Wetstraat betaalt opvang voor asielzoekers: ‘Wereld op zijn kop’

JB
© BRUZZ
19/10/2023
Updated: 19/10/2023 19.09u

Veertig van de zeventig overgebleven asielzoekers in het kraakpand in de Wetstraat krijgen na de uitzetting vrijdag opvang via Atenor, de eigenaar van het gebouw. “De eigenaar heeft zich creatiever en menselijker getoond dan onze regering”, aldus advocate Marie Doutrepont.

Bijna een halfjaar nadat het gebouw in de Wetstraat naast de hoofdzetel van CD&V gekraakt werd, zullen de laatste asielzoekers die er verblijven dan toch vertrekken.

Eind augustus werd al een uitzetting aangekondigd, die uiteindelijk niet plaatsvond. Het merendeel van de circa 100 asielzoekers die toen in het pand leefden, zocht wel andere oorden op. Na een kortstondig verblijf in een tentenkamp naast het Flageyplein werden zij ondergebracht in hotels.

Maar ondertussen bleef het kraakpand toegankelijk en zorgde de aanwezigheid van enkele tientallen asielzoekers voor een aanzuigeffect. Niet verwonderlijk: er staan volgens Fedasil 2500 mensen op de wachtlijst voor een plek in het opvangnetwerk, vooral alleenstaande mannen.

Asielzoekers getuigen over hun tijd in het kraakpand.

‘Nooit antwoord’

Het was vastgoedspeler Atenor, de eigenaar van het gebouw, dat intussen op zoek ging naar een opvangoplossing voor de overgebleven asielzoekers. “De eigenaar heeft Fedasil, de Belgische overheid en het Brussels Gewest verschillende keren aangeschreven om een oplossing te vinden voor de asielzoekers. Maar daar is nooit antwoord op gekomen”, stelt Doutrepont, die optreedt als advocate van de asielzoekers in het kraakpand.

“Daarom heeft de eigenaar besloten om de asielzoekers in hotels onder te brengen, omdat hij het niet over zijn hart kreeg dat zij op straat zouden belanden. Atenor heeft zich creatiever en menselijker getoond dan onze regering”, zegt de advocate. De vastgoedontwikkelaar zal dus zelf instaan voor de hotelkosten. Daarvoor legt Atenor gedurende vier maanden een maandelijkse som van 30.000 euro neer.

De effectieve uitzetting staat vrijdagochtend om 6 uur op het programma, maar het is de bedoeling dat de asielzoekers vandaag al uit het kraakpand vertrekken.

40 mensen

Hotelopvang voor alle zeventig overblijvende asielzoekers is niet mogelijk, aldus Doutrepont. “Atenor heeft besloten om budget te voorzien voor veertig mensen. De mensen die er al het langst verbleven, zijn geselecteerd door het collectief dat de asielzoekers ondersteunt, maar dat was niet evident.”

Dat zorgt voor spanningen, weet persagentschap Belga. Het was de bedoeling dat een bus veertig asielzoekers omstreeks 12.30 uur kwam ophalen aan het pand in de Wetstraat, maar door onvrede bij de asielzoekers die dienen achter te blijven, is er vertraging opgelopen. Omstreeks 14.00 uur zijn de veertig uitgekozen asielzoekers de bus opgestapt richting het hotel.

Fedasil heeft contact gehad met de eigenaar

Voor het opstarten van een opvangcentrum moet Fedasil zich aan procedures houden: openbare aanbestedingen, stedenbouwkundige voorschriften, budgettair kader. Fedasil heeft contact met de eigenaar gehad, laat het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) weten. Die had namelijk het gebruik van een leegstaand kantoorgebouw aangeboden. Maar het gebouw is niet conform voor reguliere opvang op korte termijn. Tijdelijke- of nachtopvang misschien wel, daarom heeft Fedasil het aanbod overgemaakt aan het Brussels Gewest dat binnen zijn conventie met Fedasil wel dergelijke opvang zou kunnen organiseren. Dit wordt nu door het Gewest onderzocht.

Asielzoekers op de wachtlijst die geen eigen oplossing hebben op het vlak van verblijf, kunnen terecht in de daklozenopvang. Vanuit het departement Asiel en Migratie worden 1.500 plaatsen in de Brusselse daklozenopvang gefinancierd en dat aantal wordt nog met 500 opgetrokken, laat het kabinet weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni