Collectief kraakpand Wetstraat weigert uitzetting en plaatst symbolisch tentenkamp

© Belga - BRUZZ
31/08/2023

Het collectief 'Stop de Opvangcrisis' heeft besloten het kraakpand in de Wetstraat toch niet vrijwillig te verlaten. Dat meldt het collectief donderdag aan persagentschap Belga. "We hebben besloten in het pand te blijven tot de politie ons er met dwang uitzet."

Eind april besloten activisten van Stop de Opvangcrisis om een leegstaand gebouw in de Wetstraat te kraken. Het gaat om het pand naast het CD&V-partijhoofdkwartier, aan de Wetstraat 89. De activisten eisten dat staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Nicole de Moor (CD&V) werk zou maken van oplossingen voor de opvangcrisis in ons land. Weken werden maanden, maar de Moor gaf geen krimp. Middels het opstarten van een rechtsprocedure trachtte men de staatssecretaris en Fedasil te dwingen de uitbating van het pand op zich te nemen.

Nadat de Belgische staat en Fedasil door de rechter verplicht werden om de kosten van het water- en energieverbruik in het kraakpand op zich te nemen, besloot het Brusselse vredegerecht dat de krakers ten laatste 31 augustus het pand moesten verlaten. De activisten besloten initieel om toe te geven aan het vonnis, maar planden tegelijkertijd een nieuwe actie. Daarbij was het de bedoeling om het 'tentenkamp' aan het Klein Kasteeltje langs de Willebroekse Vaart opnieuw te installeren.

Pand gebarricadeerd

Na de grootschalige politieactie in het Zuidstation en de beslissing van de Moor om alleenstaande mannen de toegang tot opvang tijdelijk te ontzeggen, besloot het collectief af te zien van dit plan. Dit vooral omdat Cathérine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, aan BRUZZ zei dat alle initiatieven om tenten te plaatsen tegengehouden zouden worden. In plaats daarvan kozen ze ervoor om "de bezetting van het pand verder te zetten tot aan een uitzettingsoperatie met dwang door de politie".

Om 17.00 uur heeft men donderdag verzameld aan het pand in de Wetstraat. In plaats van het gebouw te verlaten hebben de activisten het pand gebarricadeerd. Vervolgens trok een delegatie activisten omstreeks 17.30 uur richting Kunst-Wet, waar ze gedurende enkele dagen een symbolisch tentenkamp willen installeren (dat niet effectief bewoond wordt, red.).

Toekomst onzeker

Ondertussen is de groep met asielzoekers, activisten en sympathisanten teruggekeerd naar het kraakpand in de Wetstraat.

"Zolang er geen alternatief is zullen we zo lang mogelijk hier blijven", vertelt Issa, een asielzoeker uit Senegal, aan BRUZZ. "Toen ik vijf maanden geleden in België aankwam, heb ik enkele maanden op straat geslapen, alvorens in dit gebouw te belanden. Ik wil niet terugkeren naar de straat, net zoals veel andere asielzoekers die recht hebben op een plek in het opvangnetwerk."

Hoe de toekomst eruitziet voor de bewoners van het kraakpand is momenteel onduidelijk. "Het vonnis voor de uitzetting is betekend, maar opdat die effectief kan plaatsvinden, moet er nog een bekendmaking daarvan worden geafficheerd op het pand zelf", legt advocate Marie Doutrepont uit. "Als dat gebeurd is, kan de uitzetting vijf dagen later uitgevoerd worden."

De vraag is nu hoelang de circa 100 asielzoekers nog in het gebouw zullen verblijven. Er zouden stemmen opgaan om zich tegen een uitzetting te kampen, zeker nu er voor alleenstaande mannen geen plaats meer is in het opvangnetwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Wetstraat , opvang asielzoekers , CD&V

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni