Burgemeester Tomas en minister Gatz huldigen in Anderlecht "Groenste Buurt" in

© Energy Vision

In de Prozastraat in Anderlecht hebben burgemeester Eric Tomas en Brussels minister van Financiën Sven Gatz zondag de 'Groenste Buurt van het Brusselse Gewest' ingehuldigd. Het gaat om de wijk met het grootste aantal geplaatste zonnepanelen in 2019. Die zonnepanelen werden via het Brusol-initiatief gelegd door EnergyVision, de grootste industriële zonnepaneelbouwer in België. Voor de installatie deed het bedrijf beroep op vluchtelingen die zich in Brussel gevestigd hebben.

"Brusol focust op kansarme gezinnen, mensen die zelf niet kunnen investeren in zonnepanelen", zegt Justin Noyez, coördinator van het evenement. "We installeren de zonnepanelen bij hen gratis en zij genieten tien jaar lang van gratis stroom, service, monitoring, verzekering en onderhoud. Op die manier komen zonnepanelen op daken die er anders nooit zouden komen. In totaal tekenden 1.000 Brusselse gezinnen in op de 'Brusol'-formule. Die krijgen nu gezamenlijk 4.165.000 kWh aan groene stroom en kunnen 833.000 euro per jaar op hun energiefactuur besparen."

Volgens de coördinator haalt het Brussels Gewest hiermee zijn achterstand inzake milieudoelstellingen in. "Dit jaar alleen al bouwt Brusol 15 MW aan zonnepanelen, dat is meer dan de volledige markt vorig jaar. Die 15 MW genereert jaarlijks circa 13 miljoen kWh aan groene stroom en reduceert de CO2-uitstoot in het Gewest met bijna 10.000 ton per jaar."

Daarenboven worden de zonnepanelen gebouwd door teams van EnergyVision die voornamelijk bestaan uit vluchtelingen die zich in Brussel gevestigd hebben, aldus nog Noyez. "Op een jaar tijd zijn er zo vijftien mensen in vast dienstverband begonnen en komen er nog eens vijftien mensen in opleiding. Onze mensen helpen hen met het behalen van hun rijbewijs, met taalcursussen, enzomeer."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?