Burgerbewegingen voeren actie rond rechtszaak schone lucht

© Bruxsel'Air (via Twitter)

Donderdag vindt in het Justitiepaleis de hoorzitting plaats in de rechtszaak tegen het Gewest over de gebrekkige aanpak van de luchtvervuiling. Om die kracht bij te zetten, organiseren burgerbewegingen Schone Lucht BXL en Bruxsel'Air donderdagavond een actie op de trappen van het Justitiepaleis. Ze vragen aan beleidsmakers om dringend ambitieuzere maatregelen ter bestrijding van de luchtverontreiniging.

De activisten zullen zich verzamelen op de trappen van het Justitiepaleis om hun wens naar betere lucht kracht bij te zetten. De bijeenkomst vindt plaats om 18 uur, waar een 'familiefoto' gemaakt zal worden.

Het jaarlijkse niveau van PM 2,5-deeltjes waaraan mensen in België worden blootgesteld, is momenteel 80 procent hoger dan de limiet die is vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zeggen de twee groepen. En dat terwijl die normen geen maximumnormen zijn, maar elke vorm van luchtvervuiling schadelijke effecten heeft.

'Ambitieuze maatregelen nodig'
Een aantal maatregelen ter bestrijding van verontreiniging in de hoofdstad gaan in de juiste richting, zeggen de burgerbewegingen, zoals de lage-emissiezone die vanaf 2018 van start zal gaan. "Maar ambitieuzere aanvullende maatregelen zullen nodig zijn als we de niveaus van vervuiling onder de normen van de WHO willen krijgen."

Concreet eisen Schone Lucht BXL en Bruxsel'Air van de verschillende regeringsniveaus dat ze ervoor gaan zorgen dat de kwaliteit van de Brusselse lucht voldoet aan de WHO-normen, zodat de gezondheid van burgers beter is beschermd. Verder willen ze dat de autofiscaliteit wordt hervormd, de energierenovatie van gebouwen aantrekkelijker wordt, de openbare ruimte zo georganiseerd dat schoon openbaar vervoer en niet-vervuilende vervoerswijzen prioriteit krijgen. Het publieke bewustzijn van de oorzaken en gevolgen van luchtverontreiniging in Brussel moet versterken.

Derde grote actie
Deze bijeenkomst volgt op acties in februari, waar op meer dan honderd standbeelden in Brussel een luchtmasker werd geplaatst, en in juni, toen honderden gezinnen meededen aan een parade van kinderwagens tegen luchtvervuiling. Het is dus het derde grote evenement dit jaar dat de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad aan de kaak wil stellen.

De mobilisatie vindt plaats in de marge van de rechtszaak van ClientEarth (een gespecialiseerde milieurechtenorganisatie) en vijf Brusselse inwoners tegen het Brusselse Gewest over de illegaal hoge concentraties stikstofdioxide in de hoofdstad.

Deze zaak, gelanceerd in september 2016, vraagt aan de Brusselse autoriteiten om te voldoen aan de Europese richtlijn inzake luchtkwaliteit en om een luchtkwaliteitsplan aan te nemen waarmee vervuiling echt wordt aangepakt en luchtkwaliteit nauwkeurig wordt gemeten. SchoneluchtBXLAirPropre (CleanAirBXL) heeft ook een petitie gelanceerd om de overheid op te roepen tot meer actie. 7.600 mensen tekenden al om dit initiatief te ondersteunen.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?