Burgerinitiatief veegt Maritiemwijk in Molenbeek schoon

© Arne Nouwen
| "Het enthousiasme van de vele vrijwilligers is geweldig om zien. Het bewijst dat mensen bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken", zegt mede-oprichter van Maritieme buren Arne Nouwen.

Zo’n 35 mensen zijn gisteren ingegaan op de oproep van burgerinitiatief Maritieme buren om in de gelijknamige Maritiemwijk in Molenbeek afval te gaan rapen. “Het enthousiasme in de buurt is geweldig om zien. We zitten binnenkort samen met schepen van Openbare Netheid Khadija Zamouri (Open VLD) om tot een structurele oplossing te komen voor het probleem”, zegt mede-organisator Arne Nouwen aan BRUZZ.

Met Maritieme buren kent Molenbeek al zijn tweede buurtproject in een paar maanden tijd dat iets wil doen aan de grote hoeveelheden zwerfvuil waarmee de gemeente te kampen heeft. Eerder was er met Wake up – Clean up al de oprichting van een gelijkaardig initiatief aan Zwarte Vijvers. Het is de bedoeling dat beide projecten in de toekomst nauw gaan samenwerken.

“We waren op de hoogte van het bestaan van Wake up – Clean up en willen in de toekomst zeker onze schouders zetten onder gemeenschappelijke projecten. Het enthousiasme van de vele vrijwilligers is geweldig om zien. Het bewijst dat mensen bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken”, zegt Arne Nouwen van Maritieme buren, die een paar maanden geleden met de opstart is begonnen.

“Een jaar geleden ben ik naar Molenbeek verhuisd. Het viel mij meteen op dat de straten er echt smerig bijliggen. Dat is nog altijd zo en daar wilde ik niet alleen over mekkeren, maar ook echt iets aan doen. Daarom lanceerde ik op Hopplr (een online platform en app waar buurtbewoners met elkaar gedachten kunnen uitwisselen, red.) het idee om samen met de mensen uit de wijk een opruimactie te organiseren. Dat werd positief onthaald en na een korte vergadering in een café bij ons in de buurt, hebben we meteen een datum geprikt en een Facebookgroep aangemaakt.”

'Met zwerfvuil op zoek naar sociale verbinding'

Met de hulp van het gewestelijke afvalverwerkingsbedrijf Net.Brussels, dat de groep voorzag van het nodige materiaal, kwamen de buren gisteren voor een eerste keer samen.

“Met 35 vrijwilligers mogen we van een succes spreken. In de toekomst hopen we nog meer mensen te mogen verwelkomen. We willen ook een diverser publiek aantrekken en zo de samenhang tussen de buurtbewoners versterken”, verbindt Nouwen ook een duidelijk sociaal aspect aan de bijeenkomst.

“Dat is nu nog niet het geval, maar het gaat wel de goede richting uit. Tijdens onze volgende actie op 9 november gaat het centrum voor sociale samenhang met een team jongeren mee op pad en krijgen we ook gezelschap van vzw Zinneke. We hebben ook al contact opgenomen met bevoegd schepen Khadija Zamouri (Open VLD) om samen op zoek te gaan naar een structurele oplossing voor het probleem”, aldus Nouwen nog.

Wie na het lezen van dit artikel de microbe te pakken heeft en zelf iets wil organiseren, kan daarvoor gratis materiaal aanvragen bij Net.Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?