Burgerplatform haalt 700 migranten uit Maximiliaanpark

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

In de nacht van zaterdag op zondag heeft het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen onderdak geboden aan 700 migranten. Het platform deed dat uit vrees voor "extreemrechts geweld." Dat zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform aan BRUZZ.

Eerder deze week riep het Burgerplatform voor de Steun aan Vluchtelingen op om migranten dit weekend onderdak te bieden. Het platform lanceerde die oproep naar aanleiding van de geplande Mars tegen Marrakesh.

"Er is niemand meer in het Maximiliaanpark en het Noordstation", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform. "Ongeveer driehonderd mensen hebben we afgelopen nacht onderdak geboden in het opvangcentrum Porte D'Ulysse. Vierhonderd andere migranten vonden een plek bij burgers."

Volgens Kassou waren er duidelijke aanwijzingen dat de Mars tegen Marrakesh zou uitmonden in gewelddadige escalaties in en rond het Maximiliaanpark. "Op sociale media zagen we berichten waarin werd opgeroepen om 'op apen te gaan jagen' en waren er duidelijke tekenen van mensen met slechte bedoelingen."

Het Burgerplatform trok daarop naar de politie. "Ik verdedig het recht op betogen voor iedereen, maar men moet de orde kunnen handhaven", aldus Kassou. "Dat we anno 2018 mensen moeten verstoppen voor mensen die migranten willen opjagen, betreur ik."

Betoging en tegenbetoging

Terwijl op het Schumanplein de Mars tegen Marrakesh plaatsvindt, plannen linkse organisaties een tegenbetoging. De tegenbetogers verzamelen vlakbij de Congreskolom en trekken daarna wellicht naar de Simon Bolivarlaan. Omstreeks 11.00 uur waren er enkele honderden mensen verzameld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?