Burgerplatform organiseert opvang door gezinnen niet meer vanuit Maximiliaanpark

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Human Wave for solidarity and humanity in het Maximiliaanpark.

Het Burgerplatform gaat migranten niet meer vanuit het Maximiliaanpark naar opvanggezinnen doorverwijzen. Die opvang verdwijnt niet, maar ze wordt via onlineplatformen georganiseerd. Het Burgerplatform blijft wel aanwezig in het Maximiliaanpark. "Wij zullen anders te werk gaan en gaan migranten doorverwijzen naar de opvangmogelijkheden die er vandaag al zijn."

Het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen past zijn werkwijze in het Maximiliaanpark aan. Tot recent waren vrijwilligers van het Burgerplatform steeds op maandag- en vrijdagavond aanwezig in het park om er migranten te helpen. Vanuit het park werden zij onder meer doorverwezen naar opvanggezinnen.

Dat gaat nu veranderen. Het Burgerplatform zal migranten niet meer vanuit het park doorverwijzen naar opvanggezinnen. “Via gezinnen vangen we dagelijks zo’n 200 migranten op. Negentig procent van die opvang wordt door de gezinnen zelf geregeld, vooral via onlineplatformen,” legt Mehdi Kassou, de woordvoerder van het Burgerplatform, uit. De opvang via gezinnen verdwijnt niet, maar die wordt niet meer vanuit het park georganiseerd.

'Verwijzen door naar bestaande diensten'

“Onze aanwezigheid in het park blijft wel belangrijk”, benadrukt Kassou. In plaats van maandag- en vrijdagavond zal het Burgerplatform vanaf nu op dinsdag-, donderdag- en zondagavond aanwezig zijn in het Maximiliaanpark. “In plaats van te wachten tot de migranten dan naar ons komen, gaan wij ze zelf opzoeken om met hen te praten”, aldus Kassou. “We informeren hen dan over de hulpverlening die er vandaag al is. Zo verwijzen wij hen door naar diensten als Doucheflux of bestaande opvangcentra, van onder andere het Rode Kruis, Samusocial en Porte D’Ulysse.”

Dat laatste opvangcentrum, waar plaats is voor 350 mensen, moet mogelijk eind oktober de deuren sluiten. “We blijven nog altijd mensen naar dat opvangcentrum sturen, afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen”, zegt Kassou nog. Volgens hem verblijven er elke nacht zo’n 120 tot 150 migranten in het Maximiliaanpark door gebrek aan opvang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?