Burgerplatform vluchtelingen op rand van de uitputting

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ

Drie jaar na de oprichting van het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen, zijn de vrijwilligers uitgeput. Dat schrijft Le Soir donderdag. De organisatie organiseert sinds geruime tijd twee momenten van dispatching per dag, in tegenstelling tot de zeven van voordien.

Een dak, een maaltijd, een douche. De eerste maanden zijn de burgers erg proactief geweest. Maar mensen opvangen die ze niet kennen, met een zware geschiedenis, is op lange termijn niet makkelijk. Het Burgerplatform heeft van de overheid verkregen dat een opvangcentrum werd geopend in Haren (Porte d'Ulysse), wat de situatie enigszins heeft verlicht.

Zowat 8.000 gezinnen hebben iemand minstens één keer gehuisvest, maar hun aantal neemt af. "Vijf of zes gezinnen zorgen voor een aantal migranten die ze goed kennen en helpen hen bij hun administratieve procedures", legt de oprichter van de organisatie Mehdi Kassou uit.

'Wachten verkiezingen af'

De gastgezinnen zijn geklasseerd in functie van wat ze de vluchtelingen kunnen bieden. "Sommigen zorgen voor noodopvang, anderen voor hulp bij de asielaanvragen, nog weer anderen voor de opvang van mensen die medische problemen hebben."

"We wachten het resultaat van de verkiezingen af. Als de overheid progressiever is, is een structurele oplossing misschien mogelijk", zegt Kassou. Volgens het platform zijn er dagelijks 700 à 800 mensen die nood hebben aan opvang. Het opvangcentrum neemt een deel op en zowat 250 kunnen terecht bij gezinnen. Dat betekent dat er elke dag voor 200 migranten geen oplossing is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?