1749 BEELD Adil 8

Burgers interpelleren politieraad Brussel-Zuid over dood Adil

© Belga
19/09/2023

Verschillende buurtbewoners en burgercollectieven zijn maandagavond opnieuw tussengekomen over de dood van Adil Charrot in 2020. Dat gebeurde tijdens de politieraad van de Brusselse politiezone Zuid in Vorst, waar een veertigtal burgers present tekenden. Het is de derde interpellatie tijdens opeenvolgende politieraden.

De negentienjarige Adil Charrot werd drie jaar geleden, op 10 april 2020, dodelijk aangereden door een politiewagen tijdens een achtervolging door Anderlecht. Drie jaar na datum beroert de dood van Adil nog steeds de gemoederen in de politiezone Zuid.

Tijdens een politieraad in Sint-Gillis in mei dit jaar liepen de spanningen hoog op. Redenen daarvoor waren de onthullingen van Le Soir en RTBF waarbij een collega van de bestuurder van het politievoertuig getuigde dat de agent in kwestie zou hebben verklaard dat hij er "eentje van straat had geholpen" en dat het incident "een oplossing was voor het immigratieprobleem".

"Een administratief rapport, mede ondertekend door 18 politieagenten van zijn eenheid, onthulde opmerkingen die neerkwamen op aanzetten tot moord", aldus de burgers in de interpellatie maandag. Korpschef Jurgen De Landsheer zou tot op heden "geen enkele disciplinaire maatregel" genomen hebben.

Het uitblijven van een bestraffing van de agent is volgens de burgers dan ook het bewijs van structureel racisme in het korps van de politiezone Zuid. Iets wat steevast ontkent werd door de leiding van de politiezone. Volgens de burgers is de agent in kwestie vandaag nog actief in de politiezone.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) krijgt het te verduren tijdens de politieraad. De burgers hekelen dat de minister "woord voor woord de verklaringen van korpschef De Landsheer overneemt", dit terwijl "74 mensen met of zonder papieren door de handen van de politie gestorven zijn sinds CD&V aan het roer staat van Binnenlandse Zaken."

'Straffeloosheid'

De burgers wijzen in de interpellatie daarom nogmaals op de "straffeloosheid" waarmee de leiding van de Brusselse politiezone het dossier-Charrot behandeld heeft. Ze vragen dat de politieraad de klokkenluiders binnen het korps bescherming biedt en pleiten voor het opstarten van een burgerlijke rechtsprocedure tegen de agent in kwestie.

Daarnaast vragen de burgers dat de agent een disciplinaire sanctie krijgt en uit zijn publieke functie ontheven wordt, alsook dat de betrokken gemeenten zich burgerlijke partij stellen als bewijs dat ze een actieve rol spelen in het bestrijden van racisme in het politiekorps.

"Het gaat hier om een jongen die het leven liet, een drama", antwoordt de politieraad met één stem. "We moeten het respect en vertrouwen in de politie herstellen, maar we zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van de politie zich houdt aan de humanitaire en democratische waarden."

'Angst om te sterven'

De resterende tijd van de burgerinterpellatie verliep rumoerig, waarbij meerdere aanwezige burgers luidkeels de politieraad toeriepen dat ze "hier niet aanwezig zijn om naar leugens van de politieraad te luisteren" en dat "het hier gaat over jongeren die angst hebben om te sterven, enkel omdat het kinderen van migranten zijn."

Korpschef De Landsheer zei nog dat er een proces-verbaal werd ingediend bij de procureur des Konings. Een proces zou op 9 januari 2024 van start gaan.

Volgens de burgers valt de inhoud van dit proces-verbaal echter niet te rijmen met de bevindingen uit het administratieve rapport. Ze hekelen dat de nieuw opgedoken feiten uit het administratieve rapport niet mee in rekening worden genomen in het proces-verbaal dat werd ingediend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni