Het huis in de Heyvaerstraat dat volledig uitbrandde in de nacht van 18 op 19 april 2021 adil pas de justice, pas de paix

| De naam van Adil dook de afgelopen jaren overal in de stad op.

Agenten betrokken bij achtervolging Adil buiten vervolging gesteld, familie gaat in beroep

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
20/02/2024
Updated: 20/02/2024 19.39u

De Brusselse raadkamer heeft de vier politiemensen die betrokken waren bij de politieachtervolging die in april 2020 het leven kostte aan de 19-jarige Adil Charrot in Anderlecht, dinsdag buiten vervolging gesteld. Alexis Deswaef, de advocaat van de familie van Adil, gaat in beroep tegen de beschikking van de Brusselse raadkamer.

De 19-jarige Adil Charrot kwam in april 2020, aan het begin van de coronacrisis, om het leven bij een politie-achtervolging. Een patrouille van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) wilde de tiener controleren, maar de jongeman sloeg op de vlucht op zijn bromfiets. Hij kwam kort nadien om het leven toen hij ter hoogte van de Nijverheidskaai botste op een politievoertuig dat uit tegengestelde richting kwam.

Het Brusselse parket argumenteerde dat noch de politiezone Zuid, noch de vier betrokken inspecteurs een professionele fout gemaakt hadden bij de aanrijding. Het kondigde in november 2020 al aan dat ze de buitenvervolgingstelling zou vragen voor de agenten, op basis van het rapport van de verkeersdeskundige.

Volgens de familie van Adil Charrot was de achtervolging echter onwettig verlopen en moest er een publiek proces komen. Zij claimden dat verschillende elementen in de officiële beschrijving van het voorval niet klopten en zagen ook aanwijzingen dat een van de agenten zich racistisch zou hebben uitgelaten.

De raadkamer oordeelt daar nu anders over en meent dat er geen professionele fouten zijn gemaakt door de vier politiemensen. Ze werden dinsdag, net zoals de politiezone Zuid, buiten vervolging gesteld.

'Niet disproportioneel'

De raadkamer spreekt tegen dat de achtervolging disproportioneel was. Zo was de nummerplaat van Adil geplooid en daardoor onleesbaar gemaakt, waardoor hij tijdens de achtervolging niet kon worden geïdentificeerd.

Daarenboven reed hij met gedoofde lichten aan een snelheid van 57 tot 70 km/u toen hij langs links een bestelwagen inhaalde en inreed op het politievoertuig dat uit de andere richting kwam. Die politiewagen reed op het moment van het ongeval dan weer aan een verlaagde snelheid van 17 tot 25 km/u, omdat de twee inzittenden de jonge motorrijder aan het zoeken waren. “Ze konden het ongeval niet zien aankomen,” klinkt het in de motivering van de raadkamer.

Advocaat Sven Mary, die twee van de vier betrokken politiemensen verdedigt, reageert tevreden op de beslissing. “Hier is met kennis van recht en van het dossier geoordeeld,” zegt hij. “Die politiemensen hebben geen intentionele fout gemaakt, laat staat dat ze gehandeld zouden hebben uit een racistisch motief, zoals onterecht werd geïnsinueerd.”

De familie besloot in beroep te gaan. "Voor de familie is de beschikking van de raadkamer erg gewelddadig," zei meester Deswaef, "vooral omdat veel aangetoonde elementen niet zijn opgenomen in de motivatie om de politieagenten volkomen vrij te pleiten, of het nu gaat om de achtervolging of de poging tot wegversperring."

"De familie gaat dan ook in beroep tegen deze beslissing bij de kamer van inbeschuldigingstelling om gerechtigheid voor Adil te verkrijgen," aldus de advocaat van de familie, die zich burgerlijke partij stelde.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni