Dood Adil: raadkamer buigt zich over schuldvraag agenten

© BRUZZ
09/01/2024
Updated: 09/01/2024 10.30u

De Brusselse raadkamer behandelt dinsdagochtend het dossier van Adil. Die 19-jarige jongeman kwam in april 2020 in Anderlecht terecht in een achtervolging die eindigde met een aanrijding door een politiewagen. De raadkamer moet beslissen of de drie politiemensen die betrokken waren bij de feiten zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

De achtervolging begon rond 21 uur toen de politie twee bromfietsen wilde controleren die aan een hoge snelheid door Anderlecht reden. Een van die bromfietsen, bestuurd door Adil, nam de vlucht via het Dokter De Meersmanstraat, waar paaltjes voor de politie de weg versperden. Een andere politieploeg, die in versterking was opgeroepen, kwam de bromfietser daarop tegemoet op de Nijverheidskaai. Volgens het parket reed de bromfietser achter een bestelwagen maar toen de bestelwagen het politievoertuig kruiste, kwam de bromfietser vanachter de bestelwagen tevoorschijn en raakte hij de linkervoorzijde van het politievoertuig frontaal.

De politiewagen zou tussen de 17 en 25 kilometer per uur hebben gereden, terwijl Adil tussen de 57,6 en 70,4 kilometer per uur zou hebben gereden en zijn valhelm niet correct zou hebben gedragen. Het is op basis van die elementen dat het parket de buitenvervolgingstelling besloot te vragen voor de betrokken agenten. Recent echter nog trok een nieuw expertenrapport die oorspronkelijke conclusies in twijfel.

Zelfs voor dit rapport zorgde de dood van Adilal al voor heel wat opschudding in Brussel met rellen in 2020 waarvoor 17 beklaagden werden veroordeeld. Nog steeds verschijnt de naam van de 19-jarige geregeld in het straatbeeld en wordt hij om de haverklap gescandeerd op betogingen rond politiegeweld, klassenjustitie en racisme.

Het dossier had in mei al behandeld moeten worden door de raadkamer, maar toen raakte bekend dat een van de betrokken politiemensen zich racistisch zou hebben uitgelaten, waarop bijkomend onderzoek werd bevolen. De raadkamer buigt zich sinds 9 uur vandaag over de vraag of de betrokken politiemensen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Een beslissing daarover zal waarschijnlijk pas binnen enkele weken volgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni