20210409-1749 adil

Zeventien beklaagden veroordeeld, twee vrijgesproken voor rellen Anderlecht in 2020

© Belga
14/09/2023

De Brusselse correctionele rechtbank heeft woensdagavond zeventien beklaagden veroordeeld voor de rellen in Anderlecht van 2020, na het tragische overlijden van Adil. De straffen variëren tussen 150 uur werkstraf tot 37 maanden in de gevangenis.

Op 11 april 2020 kwam het op verschillende plaatsen in Anderlecht tot een botsing tussen de politie en een honderdtal mensen, voornamelijk jongeren. Politievoertuigen werden vernield en agenten raakten gewond.

Aanleiding was het overleiden van de 19-jarige Adil Charrot. Hij werd een dag eerder aangereden door een patrouillewagen bij een achtervolging. Negentien beklaagden werden daarom voor de rechter gebracht.

Op basis van beelden van veiligheidscamera's besloot de rechtbank om twee van hen vrij te spreken. Negen veroordeelden kregen een werkstraf tussen de 150 en 190 uur. Een persoon kreeg achttien maanden voorwaardelijk en een elfde kreeg daarboven een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Zwaardere straffen

De laatste zes kregen zwaardere straffen, van 24 tot 37 maanden gevangenisstraf. De beklaagde met de zwaarste straf werd, naast de vernieling, schuldig bevonden aan deelname aan een aanval op politieagenten. Bovendien had hij een agente verwond toen hij een steen naar haar wierp. Hij was al meermaals veroordeeld voor verzet bij arrestatie, bedreiging en het dragen van een wapen.

"De feiten zijn zeer ernstig in die zin dat de beklaagde een totaal gebrek aan respect toonde voor politieagenten, wier taak het is om het publiek te dienen en te beschermen", oordeelde de rechtbank.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni