Meeste verdachten bekennen deelname aan rellen na dood van Adil in Anderlecht in 2020

© Belga - BRUZZ
15/05/2023

Maandag is het proces gestart over de rellen in Anderlecht na het tragische overlijden van Adil. Slechts acht van de negentien verdachten waren maandagmiddag aanwezig bij het proces over de rellen van april 2020 in Anderlecht voor de Brusselse rechtbank. Het proces begon met de ondervraging van de vermeende relschoppers.

De verdachten worden beschuldigd van rebellie en vandalisme, namelijk het gooien van straatstenen en stenen en het beschadigen van politievoertuigen. Slechts één van hen wordt ook vervolgd voor geweld tegen een politieagente.

Van de acht aanwezige verdachten gaven de meesten toe aan de rellen te hebben deelgenomen, waarbij ze aangaven dat zij inderdaad projectielen naar de politie hadden gegooid, maar zeiden dat zij het op de voertuigen hadden gemunt en niet op de politieagenten.

Twee van hen ontkenden echter elke betrokkenheid bij de gebeurtenissen en betwistten de identificatie van de onderzoekers, die talrijke videobeelden van de gebeurtenissen hadden geanalyseerd en bestudeerd. Na het korte verhoor werden camerabeelden van de rellen getoond.

Frontale botsing

De 19-jarige Adil werd op 10 april 2020 op zijn brommer tegengehouden voor een politiecontrole, maar besliste om weg te vluchten. De politie zet daarop de achtervolging in en op de Nijverheidskaai komt het tot een frontale botsing. De 19-jarige jongen overleed aaan zijn ernstige verwondingen.

De dag erna protesteerden verschillende jongeren op en rond het Raadsplein en komt het tot een gewelddadige confrontatie met de politie. Verschillende combi's worden bekogeld met stenen en ook de ruiten van het politiecommissariaat moeten eraan geloven. En er wordt ook een dienstwapen gestolen. De man die dat pistool buit maakte is al veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden zonder uitstel. Over het lot van negentien andere relschoppers wordt de komende weken beslist.

In totaal zijn 19 verdachten aangeklaagd. Het proces wordt woensdagmiddag voortgezet met de slotpleidooien van de aanklager.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni