"Onze garage en de aanpalende RIVA-werf zijn een trekpleister geworden voor personen op zoek naar een overnachtingsplaats."

Buurtbewoners Akenkaai over transmigranten: 'Zoek een oplossing voor hen én voor ons'

SG
© BRUZZ
08/04/2020

De buurtbewoners van de Akenkaai richten zich in een open brief tot het stadsbestuur en de Brusselse regering Vervoort (PS) om de onleefbare situatie van migranten in hun buurt aan te kaarten. “We willen een duurzame oplossing. Zowel voor hen als voor ons.”

De voedselbedeling aan transmigranten vond oorspronkelijk plaats in het Maximiliaanpark, maar dat werd enkele weken geleden ontruimd om de samenscholing van migranten te voorkomen.

Nu vindt de voedselbedeling plaats op de Akenkaai. “Hoewel de voedselbedeling georganiseerd verloopt, is dit geen duurzame oplossing. Niet voor hen, niet voor ons,” staat er te lezen in de brief van buurtbewoners. “Onze garage en de aanpalende RIVA-werf zijn een trekpleister geworden voor personen op zoek naar een overnachtingsplaats. Daarnaast maken we ons ook zorgen over de sanitaire gevolgen van deze groeiende groep mensen die op straat leeft in het midden van een gezondheidscrisis.”

'Situatie is verergerd'

Een buurtbewoonster, die anoniem wenst te blijven, getuigt: “Ik woon hier al zes jaar. De mensen die hier op straat verblijven is een groeiend probleem. Wanneer ik naar mijn werk loop langs de Havenlaan zie ik soms huilende mensen. Ik heb ook al transmigranten zien overvallen worden door hangjongeren. Een afgrijselijke situatie voor hen, en het is ook zeer bevreemdend om op deze manier naar mijn werk te gaan.”

De situatie is volgens de buurtbewoonster de laatste tijd verergerd. “Nu bouwen ze overnachtingsplaatsen op de RIVA-werf. Het lijkt erop dat ze zich hier nu echt willen vestigen. In hun situatie zou ik natuurlijk hetzelfde doen, maar waarom doet niemand hier iets aan? Waarom worden ze niet opgevangen? Zeker in coronatijden kunnen die mensen elkaar als een lopend vuurtje besmetten, dat is gevaarlijk.”

Françoise Romnée, die de voedselbedeling coördineert, is het helemaal niet eens met de inhoud van de brief. "Het is een goedkope manier om ervoor te zorgen dat ze niet meer worden gestoord door het straatbeeld,” klinkt het. “Die mensen geven niet om de minderbedeelden. De voedselbedeling aan de Akenkaai is een heel tijdelijke oplossing. Daarna kunnen we weer naar het Maximiliaanpark.”

Een noodoplossing

“Het werd onmogelijk om de voedselbedeling in het Maximiliaanpark voort te zetten,” vertelt Pascal Devos, woordvoerder van minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). “Er moest snel een andere plaats gevonden worden die moest voldoen aan heel wat criteria. Denk bijvoorbeeld aan stromend water en een betonnen vloer om het schoonmaken te vergemakkelijken.”

We weten dat de situatie niet ideaal is en we zijn op zoek naar een geschiktere plek.

Pascal Devos, woordvoerder minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo)

"In samenwerking met de Haven van Brussel hebben we in ijltempo de Akenkaai kunnen inrichten om de voedselbedeling te kunnen volhouden," vervolgt Devos. "Het project moest snel op poten worden gezet en is vanzelfsprekend tijdelijk."

"Er worden dagelijks bijna 400 maaltijden verdeeld, op een ordelijke manier, met strikte naleving van hygiënerichtlijnen en binnen strikt aangegeven tijdstippen. We hebben dagelijks contact met verenigingen, schoonmaakdiensten en de politie om de impact voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. De coördinatie van het Rode Kruis zorgt ervoor dat mensen die coronasymptonen vertonen naar geschikte plaatsen worden doorverwezen."

“We weten dat de situatie niet ideaal is,” besluit Devos. “En we zijn op zoek naar een geschikter gebouw. We hopen op begrip en solidariteit van de buurtbewoners, het gaat immers om mensen die bijzonder kwetsbaar zijn en hard worden getroffen door de coronacrisis.”

'Genoeg opvang'

Volgens het kabinet van Rudi Vervoort is er ook genoeg opvang: “Een tijdje geleden heeft het gewest een oproep gedaan aan de Brusselse gemeenten om hotels op te stellen voor de opvang van migranten en daklozen,” vertelt Zeynep Balci, woordvoerster van de Brusselse minister-president.

“Daarop zijn heel veel gemeenten ingegaan. Ook het opvangcentrum Porte D’Ulysse is een goed voorbeeld. Er is capaciteit genoeg om deze mensen op te vangen, maar soms willen ze ook zelf niet. Er zijn een heleboel mensen die bijvoorbeeld wachten tot ze naar het Verenigd Koninkrijk kunnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, migranten, transmigranten, Maximiliaanpark

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni