Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation
© PhotoNews | Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation.

Maximiliaanpark ontruimd om samenscholing te voorkomen

EC
© BRUZZ
19/03/2020

De Brusselse politie is het Maximiliaanpark aan het Noordstation aan het ontruimen. Dat verneemt onze redactie en wordt bevestigd door het Burgerplatform voor steun aan de Vluchtelingen. Er verbleven afgelopen nacht ruim honderd transmigranten in het park.

Dat bevestigt woordvoerder Mehdi Kassou van het Burgerplatform aan BRUZZ. “De politie raadt deze mensen aan om naar het opvangcentrum Porte d’Ulysse te komen, maar daar zijn alle 350 plaatsen al volzet. We weten niet waar we hen elders kunnen opvangen.”

Het Burgerplatform telde afgelopen nacht nog 97 mensen die op straat overnachtten in de Noordwijk. Volgens Kassou verblijven er overdag ongeveer 120 mensen in het Maximiliaanpark. "We zoeken nog voor elk van hen een opvangplaats."

Brussel-Stad

De politie van Brussel-Hoofdstad-Elsene verwijst door naar het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) voor verdere informatie. Daar klinkt het dat het om een reguliere politie-interventie ging. “De politie komt overal, dus ook in het Maximiliaanpark", zegt Close's woordvoerster Maïté Van Rampelberg. "Om de regels van social distancing te respecteren, is er gevraagd om het park te verlaten.”

Eerder deze week sprak de burgemeester zijn ongenoegen al uit over de federale beslissing om de registraties in het Klein Kasteeltje op te schorten. Zo zouden er mogelijk meer asielzoekers op straat terechtkomen.

Op federaal niveau noemt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de kwestie van het Klein Kasteeltje een andere zaak dan die in het Maximiliaanpark. "Voor mensen die hier asiel wilden aanvragen, zijn we momenteel een oplossing aan het zoeken", zegt haar woordvoerder Florent Baudewyns. "Maar wie dat niet wil, tellen we bij de daklozen en daarvoor is de stad bevoegd."

Het kabinet-De Block was nog niet op de hoogte van de ontruiming. Bij Brussel-Stad klinkt het dan weer dat de opvang van de transmigranten op gewestelijk niveau wordt bekeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Veiligheid, coronacrisis, Maximiliaanpark, vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie