| De Zuidfoor op 23 juli 2022.

Buurt trekt met stickers en vlaggen ten strijde tegen luide Zuidfoor

Nena Langloh
© BRUZZ
28/06/2023

Ongeveer 75 bewoners rond de Poincarélaan, waar iedere zomer de Zuidfoor anderhalve maand neerstrijkt, zijn het niet eens met de beslissing van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) om de kermis een uitzondering op de geluidsnormen toe te staan. Met stickers en vlaggen zullen ze over enkele dagen dat ongenoegen zichtbaar maken.

Voor de ene Brusselaar is het reikhalzend uitkijken naar de botsautootjes en achtbanen op de Zuidfoor, voor de andere betekent het telkens zes weken onafgebroken gegil en luide muziek. De kritiek van de buurtbewoners op de geluidsoverlast die de kermis met zich meebrengt is niet nieuw, maar voor Goedele Desmet en Tina Schuermans is de beslissing van hun burgemeester om de Zuidfoor een uitzondering te geven op de geluidsnormen een brug te ver.

Voor alle duidelijkheid: de uitzondering betekent niet dat de Zuidfoor carte blanche krijgt om geluid uit te stoten, want op het maximaal aantal toegelaten decibels mogen geen uitzonderingen gemaakt worden. Voor de Zuidfoor betekent dat dat de foorkramers de grens van 85 decibel niet mogen overschrijden. Andere regels, bijvoorbeeld over het tijdstip wanneer het geluid wordt uitgestoten, vervallen wel. Zo kan de Zuidfoor bijvoorbeeld tot na middernacht open blijven.

“Volgde Close de regels wel?”

De burgemeester mag zulke uitzonderingen geven aan tijdelijke evenementen zoals een festival of, in dit geval, een kermis. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moet de aanvraag voor de uitzondering 60 dagen voor het evenement worden ingediend door de organisatie, in dit geval Fabain Maingain (DéFI), Brussels schepen voor Economische Zaken. De burgemeester moet vervolgens zijn akkoord ten laatste 45 dagen voor de start van het evenement geven. Na die 45 dagen kan er geen uitzondering meer gemaakt worden.

“Het is niet duidelijk of Close die regels wel heeft gevolgd”, zegt Desmet. “Er is nergens een officieel document over terug te vinden. De deadline voor die uitzondering was 25 mei, maar op 12 juni zegt hij in het Brussels parlement nog dat de Zuidfoor die uitzondering ‘zal’ krijgen, niet dat de uitzondering al is gegeven.”

Close noch Maingain wensten te reageren op de vraag van BRUZZ of de procedure correct is nageleefd. Leefmilieu Brussel hoeft de procedure niet op te volgen die de burgemeester heeft gevolgd en heeft er dus geen zicht op of alle stappen correct zijn verlopen. Alleen wanneer iemand een klacht indient over de procedure kan de gewestelijke overheidsdienst nagaan of die procedure wel degelijk correct is verlopen.

“Ce n’est pas une vie”

Als protest zullen tientallen buurtbewoners daarom stickers laten maken met daarop in rode letters de tekst “Een maand lang elke dag meer dan twaalf uur lang lawaai - dat is geen leven”, of “Ce n’est pas une vie”. In het midden van de sticker staat “Bruxelles Foire”, het woord Foire is doorgestreept.

Behalve stickers zijn er ook plannen om vlaggen te laten maken of zwarte vuilniszakken te gebruiken, die buurtbewoners aan de gevel van hun appartement kunnen hangen. “Zo willen we aan de bezoekers van de Zuidfoor duidelijk maken dat hier ook mensen wonen en dat het voor hen niet aangenaam is om met dat geluid geconfronteerd te worden”, zegt Tina Schuermans, die de stickers met haar man ontwierp.

20230628_Sticker Foire du midi

| Het ontwerp van de sticker om te protesteren tegen de Zuidfoor.

“De kermis is grotendeels naar Brussel-Stad gericht”, zegt Desmet, die zelf net in de gemeente Anderlecht woont. “Ik zie enkel de achterkant van de Zuidfoor, dus de caravans en busjes van de foorkramers, en niet de kramen. Als de appartementsgebouwen aan de overkant, dus op Brussels grondgebied, de vlaggen uithangen, krijgen we de meeste visibiliteit.”

Te lang, te laat, te luid

“Voor een weekend Couleur Café kan ik een uitzondering nog begrijpen, maar de Zuidfoor is van een heel andere orde”, zegt Goedele Desmet, die op de Poincarélaan woont. “Dat betekent zes weken lang, in volle zomer, tot na middernacht lawaai.”

Vooral de duur van de Zuidfoor ligt de buurtbewoonster dwars. “Als de kermis er maar twee weken zou staan, zouden wij er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat wij in die periode niet thuis zijn, hoewel twee weken vakantie niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Voor zes weken is het al veel moeilijker om een oplossing te vinden”, zegt Desmet. “Daarnaast hoeft de kermis ook niet tot na middernacht open te blijven, waarom kan die niet sluiten om 22 uur?”

“Verhuizen naar een andere locatie, bijvoorbeeld aan de Heizel, is ook nog een optie, maar de indruk leeft dat de burgemeester de Zuidfoor koste wat het wil in Brussel-Stad wil houden”, vervolgt Desmet.

Bovenal hopen de buurtbewoners op een gesprek met Close. “We zullen aan beide kanten water bij de wijn moeten doen om een oplossing te vinden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Zuidfoor , Philippe Close , geluidsnormen , Fabian Maingain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni