Buurtbewoners Wayezstraat na brute schietpartij: 'We smeken al jaren om camerabewaking'

AD
© BRUZZ
14/09/2023
© Kevin Van den Panhuyze | Zaidi Bechir baat een kledingwinkel uit in de Wayezstraat. Hij en zijn gezin wonen recht tegenover de plek waar de schietpartij heeft plaatsgevonden.

Van de schietpartij in de Wayezstraat in Anderlecht is er donderdagvoormiddag nog maar weinig te merken, alles is opgekuist. Maar bij de buurtbewoners heeft het een diepe indruk gemaakt: "Sinds 2014 weten we dat er drugs aanwezig zijn in de wijk, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Dit zie je alleen in films." De bewoners leggen meteen de link met drugshandel en eisen camerabewaking.

In de Wayezstraat in Anderlecht werd afgelopen nacht een Volkswagen Golf klemgereden. De bestuurder van die wagen werd om het leven gebracht met zeventien schoten van een kalasjnikov. Twee kilometer verderop werd een uitgebrande wagen teruggevonden in de Molenbeekse Zaadstraat. Van de daders is voorlopig geen spoor.

Zaidi Bechir en zijn gezin wonen recht tegenover de plek waar de schietpartij afgelopen nacht heeft plaatsgevonden. De man baat ook een kledingwinkel uit op de Wayezstraat. "Mijn vrouw en ik waren aan het slapen toen we rond halfeen plots luide knallen hoorden", vertelt hij.

"Mijn vrouw is meteen naar het raam gelopen en zag hoe een gemaskerde man met een kalasjnikov de bestuurder van de wagen probeerde neer te schieten. Toen ik meteen daarna ging kijken, riepen omstanders al dat hij overleden was."

TikTok

"Deze persoon is dood", is ook te horen op beelden die op TikTok circuleren. "Hij heeft kogels in zijn hoofd, kijk maar", gebaart een omstaander naar de politie.

Voor de winkelier kwam de aanslag als een totale verrassing. "Sinds 2014 weten we dat er drugs aanwezig zijn in de wijk, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Dit zie je alleen in films."

Donderdagvoormiddag is er van de schietpartij nog maar weinig te merken op de Wayezstraat. De bloedsporen zijn opgekuist, de glasscherven weggehaald en ook de politie is intussen niet meer ter plaatse.

Maria Wayezstraat
© BRUZZ | Maria woont in de Wayezstraat en zag de wagen van het slachtoffer vannacht bruusk tot stilstand komen.

“Ik werd wakker van het kabaal, maar dacht dat het gewoon jongeren waren die wat onnozel deden”, zegt Maria, die vanuit haar woning uitkijkt op de plaats delict.

"Toen ik ging kijken zag ik een auto bruusk stoppen, maar ik had totaal geen idee van wat er aan het gebeuren was. Pas toen de politie rond 1 uur massaal ter plaatse kwam, begreep ik dat er iets ernstig gebeurd was."

Of de wijk met een drugsprobleem kampt, vindt Maria moeilijk te zeggen. "Hier op straat heb ik er nog niet veel van gemerkt, maar ik vermoed dat ze zich daarvoor eerder naar cafés of smalle steegjes begeven."

Hoewel het voorval de buurt flink heeft opgeschrikt, is Maria niet bang. "De politie patrouilleert hier regelmatig. Naar mijn gevoel is er vrij veel controle in de wijk. Wat hier is voorgevallen, had evengoed in Elsene of een andere wijk kunnen gebeuren."

Pick-up point

In de Zaadstraat in Molenbeek veegt een man de verkoolde resten van de uitgebrande wagen bijeen. De auto zelf werd donderdagochtend al weggetakeld door de politie. "Normaal is dit de taak van de gemeente, maar als we daarop moeten wachten...," klinkt het gefrustreerd.

Conciërge Zaadstraat
© BRUZZ | In de Zaadstraat veegt de conciërge de laatste, verkoolde resten van de wagen bij elkaar.

De auto werd achtergelaten op de toegangsweg van het appartementsgebouw waar Philippe al jaren aan de slag is als conciërge. "Rond half twee vannacht werd ik gewekt door mijn partner", vertelt hij. "Die had gezien dat er een wagen in brand stond. Vlak daarna hoorden we luide knallen. Ik ben meteen naar het raam gelopen, maar van de daders was toen al geen spoor meer.”

De conciërge woont intussen acht jaar in de wijk. "De eerste drie jaren was dit een aangename, rustige wijk. Maar sinds een jaar of vijf nemen de problemen almaar toe."

Dat het om drugsgeweld gaat, valt volgens de conciërge niet te ontkennen. "Auto’s rijden hier voortdurend af en aan. Ze leveren pakjes, wisselen van alles uit… Ik vermoed dat de dealers hier van hun voorraad worden voorzien. Verkopen doen ze vooral in de omliggende parken."

'Niet meer op ons gemak'

Een bewoonster van het gebouw knikt bevestigend. Ook zij maakt zich zorgen over het geweld. "Ik heb niks gehoord, maar we zijn niet meer op ons gemak”, zucht ze. "Onze kinderen spelen hier iedere dag op straat. Hoe kan het dat er op een paar weken tijd twee keer een auto in brand wordt gestoken? Waarom is er niet meer controle?"

"We smeken al jaren om camerabeveiliging", gaat de conciërge voort. "Het is toch niet te begrijpen dat die nog altijd niet geïnstalleerd zijn? De politie, het gemeentebestuur, de sociale huisvestingsmaatschappij… Iedereen is op de hoogte, niemand onderneemt iets."

Verlichting Bospark
© BRUZZ | Volgens een buurtbewoonster werden de lantaarnpalen in het Bospark vernield door dealers, opdat ze minder zouden opvallen in het donker.

Het Bospark, gelegen tussen de Wayezstraat in Anderlecht en de Zaadstraat in Molenbeek, is al jaren een hotspot voor dealers. "Ze staan hier elke dag", zegt ook een buurtbewoonster die haar hond uitlaat. "Meestal zitten ze aan de toegangspoort van het park, maar soms blokkeren ze ook de zij-ingangen. Ik vermoed ook dat zij de verlichtingspalen gesabotteerd hebben, om minder op te vallen in het donker."

Volgens de vrouw gaat het om kleine groepjes jongemannen, die regelmatig van gezicht veranderen. "Er stoppen ook voortdurend auto’s waarmee de jongens duidelijk in contact staan. Maar wat ze hier precies doen, weet ik niet. Ik probeer er zo ver mogelijk vandaan te blijven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie