Buurtcomité eist betere infrastructuur op Van Haelenlaan na aanrijding op zebrapad

© QuartierWielsWijk

Op de Guillaume Van Haelenlaan in Vorst is donderdagavond een voetganger aangereden op het zebrapad. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf maar werd gevat. Het slachtoffer komt er voornamelijk met de schrik vanaf, maar volgens de buurtbewoners is er dringend nood aan verandering van infrastructuur: “Als de gemeente nog lang wacht dan zullen we op straat komen om verandering te eisen”.

Een voetganger werd donderdagavond 21 januari omstreeks 19 uur aangereden op het zebrapad aan de Guillaume Van Haelenlaan in Vorst. Het slachtoffer was niet zwaargewond, maar werd door de hulpdiensten weggebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis.

De betrokken bestuurder pleegde vluchtmisdrijf, maar aan de hand van foto’s die het slachtoffer zelf van de auto had kunnen maken, werd het voertuig opgespoord. Bij de aanrijding had de bestuurder ook de metalen omheining in het midden van de oversteekplaats geraakt. “Die is nog niet hersteld, maar de schade werd doorgegeven aan de gemeente”, zegt politiewoordvoerder Christophe Claessens.

'Zone 30 is niet genoeg'

“Met die verwrongen metalen barrière is de oversteekplaats nog gevaarlijker geworden”, zegt Geneviève Kinet van buurtcomité QuartierWielsWijk. Voor haar komt het ongeval niet als een verrassing: “Ik durf er zelf niet over te steken. We zien al heel lang dat de Van Haelenlaan gevaarlijk is voor voetgangers.”

Het collectief ijvert daarom al sinds 2013 voor een verandering aan de verkeerssituatie. Bijna een jaar geleden hielden ze samen met Heroes for Zero een actie waarbij een zestigtal voetgangers de brede laan ‘in massa’ overstaken om de aandacht te vestigen op het gevaar.

Vooral de snelheid lijkt de oorzaak van dat gevaar te zijn, maar sinds de manifestatie van vorig jaar is er volgens QuartierWielsWijk nog niet veel veranderd. “De straat is gelukkig van zone 50 naar 30 veranderd, maar er is vooral ook nood aan snelheidscontrole en nieuwe infrastructuur die bestuurders laat vertragen.”

Flitspaal geïnstalleerd

De politie bevestigt dat er sinds het ongeval een flitspaal is geïnstalleerd. “We bekijken deze week hoeveel mensen er te snel rijden en doen daarna aanbevelingen op de mobiliteitscommissie om het probleem op te lossen”, zegt de politiewoordvoerder. "Er kwamen inderdaad al vaker klachten van buurtbewoners over de situatie op de Guillaume Van Haelenlaan."

“Als de gemeente niet snel actie onderneemt, komen we opnieuw op straat. We hebben contact opgenomen met burgemeester Mariam El Hamidine en wachten op een antwoord”, zegt het lid van QuartierWielsWijk. “Het is dan ook het jaar van de veiligheid en harmonie tussen verschillende weggebruikers.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?