BX1 protesteert tegen nieuwe nummering tv-kanalen Proximus

SN
© BRUZZ
07/06/2019

Net zoals BRUZZ en alle andere regionale zenders krijgt de Franstalige Brusselse zender BX1 een nieuw kanaalnummer bij Proximus TV. Van plaats 25 zakken ze nu naar 160. BX1 is er niet mee gediend en stuurt een ingebrekestelling.

Proximus TV herziet haar kanaalnummering, en voor de regionale televisiezenders heeft dat minder aangename gevolgen. In Brussel zakt BX1 een stevig aantal plaatsen, van 25 naar 160, en de zender is daar niet mee opgezet. Ook BRUZZ zakt overigens fors, naar plaats 176.

“Deze maatregel zal een zware impact hebben op onze kijkcijfers,” zegt algemeen directeur Marc de Haan van BX1 aan Le Soir. “47 procent van ons publiek kijkt via Proximus TV. Die gaan echt geen drie cijfers vormen op hun afstandsbediening. Ze zullen ook niet langer al zappend bij BX1 terecht komen. Voor Proximus is dit misschien een detail, maar voor ons is dat nummer levensbelangrijk.”

De wijziging is bovendien illegaal, zegt BX1. Het uitzendcontract stelt immers dat de lokale Brusselse televisie deel moet uitmaken van het basisaanbod voor Franstalige klanten. Volgend jaar moeten regionale zenders bovendien bij de eerste 15 opties zitten; daarvoor is recent een nieuw decreet goedgekeurd in Franstalig België.

De Franstalige zender stuurt daarom vrijdag een ingebrekestelling naar Proximus. “Als de beslissing niet herzien wordt, overwegen we gerechtelijke stappen,” aldus De Haan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , proximus , BX1 , Marc de Haan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni