BXL Tour laat nu ook elektrische fietsen toe

start bxl tour 2021
© BXL Tour/Brussels Major Events
| Wielertoeristen op de BXL Tour van 2021.
© BXL Tour/Brussels Major Events
| Wielertoeristen op de BXL Tour van 2021.

De zesde editie van de BXL Tour gaat zondag 19 juni door. De wielerwedstrijd, door de straten van Brussel centrum, heeft dit jaar nog een extra categorie geïntroduceerd voor de fietsliefhebbers. Inschrijven kan nog tot en met zaterdag 18 juni.

De nieuwe categorie ‘Ride’ zoals die heet, geeft de mogelijkheid aan fietsliefhebbers om op een rustig tempo door de stad te rijden. Enkele voorwaarden die hier gelden zijn: een gemiddelde minimumsnelheid van 16km/u en minstens 14 jaar oud zijn. Met de ‘Ride’ groep erbij wordt de wedstrijd meer toegankelijk voor het grote publiek. Anders dan in de andere categorieën (Master en Cyclo) worden hier wel elektrische fietsen aanvaard.

Voor de Cyclogroep is een gemiddelde snelheid van 20km/u vereist en een eveneens minimumleeftijd 14 jaar oud. Bij de Mastercategorie dien je een gemiddelde snelheid van 40km/u te hebben en 19 jaar oud te zijn. Die laatste categorie is al volledig uitverkocht.

De start van de wedstrijd zal opnieuw, zoals de vorige edities, plaatsvinden op het Paleizenplein. De finish ligt naar goede gewoonte op de Dikkelindelaan, aan het Atomium in Laken.

Mobiliteit in de belangstelling

Tijdens de BXL Tour staat mobiliteit steeds in de schijnwerpers. Met de auto rijden in Brussel wordt zondag dan ook sterk afgeraden. De meeste hinder wordt verwacht tussen 7uur ‘s morgens en 13uur ‘s middags, wanneer het parcours volledig afgesloten is.

De Eeuwfeestlaan tussen het Sint-Lambertusplein en de Atomiumplein wordt afgesloten vanaf zaterdag 10 uur tot zondag 20 uur. Zo zal ook het Paleizenplein ontoegankelijk zijn van zaterdag 14uur tot zondag 14uur in de beide richtingen. Zondagochtend gaat de Hertogstraat om 5uur toe voor al het verkeer. Verder zullen ook de Belliardstraat en -tunnel, Tervurenlaan, Vorstlaan, Generaal Jacqueslaan, Reyerslaan, Lambermontlaan, Van Praetlaan, Koninklijk Parklaan, en de afritten van de A12 richting Brussel afgesloten worden op zondag tussen 07.00 uur en 13.00 uur.

bxl-tour-5.jpg
© BXL Tour/Brussels Major Events
| Wielertoeristen tijdens de BXL Tour 2021.

“De straten langs het parcours zullen geleidelijk weer voor het verkeer worden opengesteld nadat de laatste deelnemers en de bezemwagen zijn gepasseerd,” zegt Marina Bresciani. “Sommige wegen zullen daarom vóór 13.00 uur terug toegankelijk zijn. De Tervurentunnel zal alleen in de richting van Tervuren gesloten worden, en de Montgomerytunnel alleen in de richting van Reyers. De Montgomery rotonde zal openblijven.”

“Het parcours kan op verschillende punten worden overgestoken, en tunnels van de kleine ring zullen toegankelijk blijven,” vult Marina Bresciani nog toe. Langs het hele parcours zal een parkeerverbod gelden en worden er omleidingen voorzien om de weggebruikers zo goed mogelijk om te leiden, maar de organisatoren raden in ieder geval aan om zondag tussen 07.00 uur en 13.00 uur niet met de wagen naar Brussel te komen.

De organisatie, Brussels Major Events, raadt automobilisten alvast aan om de app Waze te gebruiken. Real-time informatie over de verkeerssituatie zal daarop beschikbaar zijn net als op de schermen bij de ingangen van de verschillende Brusselse tunnels, op de website van BXL Tour en via de twitteraccount van de Brusselse politie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?