Cafés sluiten overal, behalve in Brussel

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
15/05/2014

Brusselse cafés houden redelijk goed stand. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal kroegen in Brussel met 10 procent, al is er het afgelopen jaar een lichte daling. In heel België daalde het aantal kroegen in diezelfde periode daarentegen met 11 procent. "In Brussel zie je veel vernieuwende concepten."

Het afgelopen jaar daalde het aantal cafés in het gewest met 1 procent, terwijl de daling in heel België 4 procent bedraagt. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal cafés in Brussel in totaal met 10 procent, van 1.527 bars en kroegen in 2008 tot 1.674 in 2013. in heel België daalde dat aantal net met 11 procent, van 18.077 naar 16.040 etablissementen.

“Als hoofdstad trekt Brussel, en zeker de Vijfhoek, heel wat toeristen”, verklaart Jean-Marie Dewandeleer. “Daarnaast bruist het net zoals in de meeste grote steden van de goede, vernieuwende ideeën, en zijn er investeerders te vinden die die ideeën willen financieren.”

Geen wifi
Cafébazen moeten zich hoe dan ook aanpassen, zegt Jean-Marie Dewandeleer, vicevoorzitter van Horeca Brussel en bevoegd voor cafés. “Een café zonder wifi kan echt niet meer bijvoorbeeld. Of een café met vuile, onhygiënische toiletten. Wie klanten wil blijven trekken, moet investeren. Wij krijgen nu geregeld aanvragen van brouwers die willen investeren om hun positie op de markt te verstevigen, omdat veel van hun verkooppunten verdwenen zijn. Brouwerij Haacht bijvoorbeeld heeft op het Luxemburgplein een café gesteund dat volledig vernieuwd is en nu weer Primus verkoopt.”

Nieuwe concepten
“De tijd van de bruine kroeg, waar buurtbewoners kwamen kaarten en biljarten, is voorbij”, zegt Dewandeleer. “Dat oudere cliënteel kalft af, en in de plaats daarvan duiken nieuwe concepten op. Zaken waar je een broodje of kleine hapjes kan bestellen bijvoorbeeld, in de nabijheid van scholen en kantoren.”

Hij geeft het voorbeeld van Exqi. "Inmiddels al een keten, en zeer succesvol. Tot 11 uur vragen ze maar één euro voor een koffie, waarmee ze de rol van de vroegere bistro’s overnemen. Zo trekken ze klanten aan, die ze dan proberen andere dingen te verkopen." Of een theehuis annex boetiek met Scandinavische deco-artikelen, zoals er onlangs één opende op de Charleroise Steenweg. "Il faut se battre", zegt Dewandeleer.

Gevangenisplunje
Precies wat ook Luca Trotta (35) deed. Toen hij op zijn vijftiende Escape from Alcatraz zag, hield hij daar een levenslange fascinatie voor de mythische gevangenis aan over. Daarna werkte hij jarenlang in de horeca. Zes weken geleden combineerde hij zijn passies door tapasbar Alcatraz te openen aan de Koolmijnenkaai in Molenbeek, niet ver van metrohalte Graaf van Vlaanderen. Klanten kunnen er terecht voor tapas en cocktails, geserveerd door obers in gevangenisplunje.

Maar zelfs met het meest inventieve concept blijft een café nog altijd een groot risico. “Het loopt nu nog niet zoals het zou moeten. De buurt is aan het veranderen, maar wij zijn de eerste themabar. Wij hopen dat deze wijk snel meer bezoekers trekt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni