Camera's voor brandweer en politie: 'Zinloos zonder vervolgingen'

© PhotoNews
| Een agent toont een bodycam (archiefbeeld)

Brussel-Stad wil een deel van zijn agenten van bodycams voorzien. Ook Cécile Jodogne (Défi), staatssecretaris bevoegd voor Brandbestrijding, ziet heil in camera's om brandweerlieden te beveiligen, na het geweld op oudjaar. "Zinloos zonder vervolgingen van de daders", reageert vakbondsman Eric Labourdette. 

De mogelijkheid om agenten van bodycams te voorzien, staat ingeschreven in het nieuwe meerderheidsakkoord in Brussel-Stad. Dat gebeurde op vraag van Défi-schepen Fabian Maingain, die de mogelijkheden bij interventies wil onderzoeken. Het comité P zou bij klachten beelden van een hele interventie kunnen bekijken, in plaats van een klein deeltje dat op sociale media is geplaatst.

"De politieke wil is er inderdaad", bevestigt burgemeester Philippe Close (PS), bevoegd voor de politie, aan La Dernière Heure. "Maar we zitten nog maar in de onderzoeksfase. Een dergelijke maatregel moet je overleggen met vakbonden en politieagenten."

Na het geweld tegenover brandweerlieden in Molenbeek tijdens oudejaarsnacht is ook Maingains partijgenote Cécile Jodogne gewonnen voor camera's, dit keer in of aan de brandweerwagens. Jodogne heeft een studie besteld, opdat die brandweerlieden bij interventies zouden kunnen beschermen.

Brandweervakbond: 'Staaltje aankondigingspolitiek'

Maar Eric Labourdette van de liberale vakbond VSOA is sceptisch. "Ik denk dat die camera's jongeren niet gaan beletten om kasseien te gooien. Noch ik, noch de verantwoordelijke van het wagenpark weten af van die studie. Het gaat hier gewoon om aankondigingspolitiek na wat er gebeurd is op 31 december. De onderbemande politie was toen niet in staat toen om meteen tussen te komen."

"We kunnen zoveel camera's als we willen in de brandweerwagens hangen", vervolgt hij, "maar als de herrieschoppers daarna meteen vrijgelaten worden, heeft dit geen enkele zin en gaat het alleen maar extra geld kosten."

"Concreet voorbeeld: op 31 december is alles gefilmd door een helikopter van de federale politie. Toch zijn slechts drie jongeren aangehouden. Twee zijn na enkele uren vrijgelaten, de derde wordt pas in februari opgeroepen voor de rechtbank. En deze jongeren worden niet vervolgd, door een gebrek aan plaats in de gevangenissen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?