Campertoeristen willen naar Brussel: 'Schrijnend gebrek aan plaatsen'

© KVDP/BRUZZ
| De camperplaats in Molenbeek

In Brussel is er op dit moment maar één plaats waar je met je motorhome terecht kan. "Het is overal moeilijk in België, maar Brussel is toch wel het grootste pijnpunt", klinkt het bij de motorhomeclub. Al is het in andere Europese hoofdsteden niet veel beter. Interesse is er nochtans genoeg, blijkt uit een proefproject in Anderlecht.

In België zijn op dit moment 69.095 motorhomes ingeschreven, zo staat in La Libre, een absoluut record. Terwijl er in 2011 slechts 2.789 nieuwe voertuigen werden ingeschreven, zijn dat er in 2021 al 5.400. Ook elders in Europa boomt het motorhome-toerisme. Maar wie naar Brussel komt, moet lang zoeken naar een plaatsje.

Rond Brussel kan je in Wezembeek-Oppem op de camping terecht, of op een staanplaats in Grimbergen, Jezus-Eik of Tervuren. In het Brussels gewest zelf had je ‘camping Bruxelles Open Sky’, op de Waversesteenweg in Elsene, maar die is dicht. Camping 58, die half augustus moet openen aan de voet van het Atomium, richt zich dan weer enkel op tenten.

5 plaatsen in Molenbeek

Op dit ogenblik is er maar één plek in Brussel waar je met je motorhome terecht kan, en dat is op de parking van de jeugdherberg ‘Generation Europe’ in Molenbeek. Daar is plaats voor vijf motorhomes. Daar zijn op dinsdag vier plaatsen van bezet. Onder hen één motorhome uit Duitsland, die net achteruit zijn standplaats inrijdt.

whatsapp_image_2022-08-02_at_4.58.51_pm.jpeg
© KVDP/BRUZZ

“Het is in alle Europese steden moeilijk”, zegt de Duitse Beet, "in de dorpen is het doorgaans een pak beter. In de stad zijn er niet veel locaties en als die er zijn, is het moeilijk om door de nauwe straatjes te manoeuvreren.” Ze blijven twee nachten. Daarvoor betalen ze 30 euro per nacht. “Dat is erg duur”, zegt ze, “al zijn steden doorgaans wel wat prijziger.” Wat ze van plan zijn in Brussel? “Sightseeing.”

Een zoektocht op campercontact.com leert dat ook andere hoofdsteden een heel beperkt aanbod hebben. Zo moet je in Amsterdam al naar Amstelveen of Amsterdam-Noord, en dan nog kom je terecht op een (doorgaans duurdere) camping. In de ruime omgeving van Parijs is er één staanplaats voor 20 motorhomes, en wil je Londen bezoeken met de motorhome, dan moet je al naar Windsor. Berlijn beschikt dan wel weer over verschillende camperplaatsen, al liggen die soms (erg) ver van het centrum. Dan is de staanplaats in Molenbeek nog best centraal, al is het aanbod met vijf plaatsen natuurlijk erg beperkt.

whatsapp_image_2022-08-02_at_4.58.50_pm.jpeg
© KVDP/BRUZZ
| Bea is net toegekomen in Molenbeek. "Niet evident, met die smalle straatjes hier."

“Het is heel jammer dat er zo weinig plaatsen in Brussel zijn”, zegt Kris Sinnave, voorzitter van de Belgian Motorhomeclub (BMHC). “Het is in heel België bedroevend, maar Brussel is toch wel het grootste pijnpunt.”

Een vaak gehoord argument is dat steden hun toeristen liever op hotel zien gaan, om zo de lokale economie te versterken. “Maar motorhome-toeristen spenderen gemiddeld ook tussen de 45 en 50 euro per dag aan winkelen, eten of brandstof”, zegt Sinnave. “Vanaf september starten we trouwens een actie en delen we bordjes uit om achter de voorruit te plaatsen.” Op dat bordje: ‘wij kopen lokaal’. "We hebben dan ook een brochure bedeeld aan alle gemeentebesturen, met de vraag om zulke plekken te voorzien. Onder de 9 standplaatsen hoef je zelfs geen vergunning aan te vragen."

Anderlecht

Alvast de gemeente Anderlecht is dat idee wel genegen. Sinds januari 2022 kun je dan ook terecht in de Félicien Ropsstraat. Daar is een terrein, goed voor 24 parkeerplaatsen. Die kosten maar 10 euro per nacht, maar je hebt er dan ook geen water of elektriciteit. Helaas is een van de medewerkers ziek, en aanvaardt de camperplaats geen nieuwe reservaties meer in de maand augustus. “Maar in september gaan we weer open”, zegt initiatiefnemer Sébastien Tran.

De camperplaats is een test, in samenwerking met de gemeente Anderlecht. “Als het een succes is, gaan we elders in Anderlecht een echte ‘aire’ openen, met diensten”, aldus Tran. Die testfase duurt vier jaar, maar die lange periode moet hem vooral de kans geven om de tijdrovende vergunningsprocedure te doorlopen voor een nieuwe plek. Al hangt dat dus af van het succes van de huidige plek.

650 plaatsen

"Of het huidige project een succes is? Van januari tot en met juni hebben we al 650 motorhomes of campercars op het terrein gehad. Vanaf volgend jaar willen we dan ook bij de gemeente een dossier openen voor een echte camperplaats”, aldus Tran.

De gemeente Anderlecht ziet alvast geen graten in deze vorm van toerisme. “Het is een segment dat bestaat, en waar we ook op willen inpikken”, klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Susanne Müller-Hübsch.

Andere gemeentelijke of gewestelijke initiatieven voor het inrichten van een camperplaats zijn er op dit moment niet. Al kan je natuurlijk wel altijd op de openbare weg parkeren. Alleen, dat mag dan niet langer dan 24 uur duren. Wie denkt 's avonds rustig een kampeertafeltje te kunnen uitklappen, is eraan voor de moeite. Die kleine luxe is namelijk verboden op het hele Brusselse grondgebied.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?