Canadese tiktokker trackt gestolen laptop, politie kan dievenbende oprollen in Jette

Renée Vervaet
© BRUZZ
04/09/2023

In een video doet de Canadese tiktokker Tony Aubé uit de doeken hoe hij via geolocalisatie zijn gestolen laptop kon terugvinden in een huis in Jette. In de video, die intussen duizenden keren werd bekeken, vertelt hij hoe uiteindelijk met hulp van de politie een dievenbende kon worden opgerold. Volgens de politie is het opsporen met geolocatie niet zo simpel als het lijkt.

De rugzak van tiktokker Tony Aubé werd op vrijdag 18 augustus in de avond gestolen in het Zuidstation terwijl hij in Brussel op vakantie was. Via de tracker in zijn laptop ging de Canadees op missie om zijn gestolen spullen terug te vinden. In de video is te zien dat de tracker een adres aangeeft in Jette, waar de tiktokker de volgende dag twee mannen het huis ziet verlaten. Hij beslist om hen te volgen. De mannen stappen naar een tweedehands computerwinkel op de Lemonnierlaan. Aubé neemt stiekem foto’s en bezorgt alles aan de politie.

Op zaterdagavond besluit hij opnieuw naar het huis in Jette te gaan, waar volgens de geolocatie zijn laptop nog altijd ligt. Rond half negen 's avonds belt hij de politie, die met een huiszoekingsbevel het huis in Jette binnengaat. Aubé kreeg daarbij niet alleen zijn laptop terug, de politie legde bij de inval ook beslag op honderden andere elektronische toestellen. Het zou om een zeer actieve dievenbende gaan.

Politiezone West bevestigt het verhaal. “Onze ploeg is tussengekomen en de man heeft zijn laptop teruggekregen”, vertelt hoofdinspecteur Martijn Baes van de politiezone aan BRUZZ.

Het parket laat aan persbureau Belga weten dat één verdachte werd gearresteerd, maar na verhoor is vrijgelaten. "Het onderzoek naar de daders van deze feiten loopt nog."

Geolocatie (nog) niet exact genoeg

De politie krijgt steeds meer vragen over gestolen smartphones en laptops die via een app getraceerd kunnen worden. Maar volgens de politie staat geolocalisatie nog niet op punt. “De technologie is momenteel niet precies genoeg, zeker in een stedelijke omgeving. De geolocatie van een toestel duidt een straal aan van enkele meters, waardoor het over tientallen verschillende appartementen kan gaan”, benadrukt Baes. “Tot grote frustratie van zowel de slachtoffers als de politie.”

“Ook de vraag of een diefstal op heterdaad wordt betrapt, speelt parten. We kunnen niet zomaar in elk gebouw binnenstappen waar vermoedelijk een gestolen goed zou liggen. We hebben voldoende bewijs nodig en een huiszoekingsbevel van de parketmagistraat. Anders zouden we ingaan tegen het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens”, vertelt de hoofdinspecteur.

De politie werkt er nu actief aan om de gestolen spullen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaars. “We doen een warme oproep om elke diefstal te melden bij de politie. Zo kunnen wij het unieke serienummer van een toestel seinen. Dat wordt bij huiszoekingen gecheckt en is dus zeker de moeite waard.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni