Cantine Josée opent opnieuw de deuren: ‘Een ontmoetingsplek waar bewoners kunnen landen’

Jaani De Koker
© BRUZZ
22/08/2023
Updated: 23/08/2023 19.40u

Pop-upcafé Cantine Josée opent opnieuw de deuren. Vanaf 23 augustus ontvangt Cantine Josée een kleine maand lang buurtbewoners en andere Brusselaars in Sint-Joost. De succesvolle ontmoetingsplek krijgt dus een vervolg. De mensen zullen net als vorig jaar voor heel wat activiteiten terechtkunnen in het legendarische, maar leegstaande, café Le Thé au harem d’Archi Ahmed op de Leuvensesteenweg.

De organisatoren van Cantine Josée zijn volop bezig met de opbouw, want aanstaande woensdag opent de pop-up de deuren. Het concept blijft gelijkaardig aan de eerste zomereditie een jaar geleden. Het café is tot 17 september tijdens de weekdagen open vanaf half negen in de ochtend, in het weekend vanaf tien uur.

“De focus zal dit jaar wel iets meer op straat en vrij spel liggen”, vertelt Ankelien Kindekens, de cultuurbeleidscoördinator van Sint-Joost-Ten-Node. “We mogen een dag extra de Kleine Dalstraat afsluiten (op woensdagen en vrijdagen), op die manier leren de kinderen hun met auto’s bezaaide buurt op een andere manier kennen.”

"De buurtbewoners hadden nood aan een stabiele ontmoetingsplek waar ze gewoon kunnen landen"

Ankelien Kindekens, de cultuurbeleidscoördinator van Sint-Joost-Ten-Node

In de eerste plaats moet Cantine Josée volgens Kindekens opnieuw een ontmoetingsplek zijn: een plek waar mensen uit de buurt iets komen eten of drinken - al dan niet zelf meegenomen - en kunnen rondhangen wanneer ze dat wensen.

Vaste plek

Het concept van Cantine Josée is niet volledig nieuw. Sint-Joost organiseerde iedere zomer activiteiten op pleinen en straten voor de buurtbewoners, maar de mensen hadden volgens Kindekens nood aan een vaste plek. “De locatie en openingsuren zijn duidelijk, en er is reeds een programma opgesteld. De buurtbewoners hadden nood aan die structuur, nood aan een stabiele ontmoetingsplek waar ze gewoon kunnen landen.”

Het programma is wel flexibel, weet Kindekens te vertellen. “Doorheen het project kan het programma groeien, voorstellen voor extra activiteiten zijn altijd welkom.” Veel knutselen, spelen, dansen, zingen en eten staan al zeker op de planning die terug te vinden is op de website van de Cantine.

Volkskeuken

Kindekens zelf kijkt alvast heel fel uit naar de vrijdagen, als de volkskeuken plaatsvindt. “De buurtbewoners koken dan voor elkaar en die sfeer is altijd geweldig.” De organisatoren hebben het eten voor deze editie bewust losgekoppeld van de concerten op donderdagavond. “Dat zorgde voor verwarring. Sommige mensen kwamen eten en babbelen, andere wilden naar muziek komen luisteren.”

Het belangrijkste vindt Kindekens dat Cantine Josée met deze editie de noden van de Sint-Joostenaar beantwoordt en een betrouwbare manier vormt om mensen bij elkaar te krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni