Cardiologische Liga lanceert app voor hartreanimatie

© 1GNC Münster / Flickr
| De overlevingskansen zouden 2 tot 4 keer zo groot zijn in geval van onmiddellijke reanimatie.

De Belgische Cardiologische Liga herintroduceert naar aanleiding van de 'Dag van de Hartreanimatie' haar applicatie 'Reanim'. Die brengt de automatische externe defibrillatoren in België in kaart. Het doel is zoveel mogelijk levens te redden.

Met de applicatie kunnen getuigen dus de dichtstbijzijnde defibrillatoren vinden. Het geeft hen ook de mogelijkheid om hulpdiensten te bellen met een simpele klik. Met eenvoudige video's en afbeeldingen kan de gebruiker bovendien de eerstehulpmaatregelen raadplegen. De applicatie is beschikbaar voor iPhone en Android, en dat in drie talen.

Hartstilstand is te wijten aan een hartritmestoornis die hartfibrillatie veroorzaakt: de onderbreking van de pompfunctie en de bloedcirculatie. Bij gebrek aan zorg, kan het dodelijk zijn in enkele minuten.

Heel wat mensen worden het slachtoffer van een hartstilstand die zich buiten een ziekenhuis voordoet: in de straat, op het werk of thuis. Zonder interventie van buitenaf overleeft slechts 10 procent van de slachtoffers. Hun kansen zouden 2 tot 4 keer zo groot zijn in geval van onmiddellijke cardiopulmonale reanimatie. En als een elektrische schok wordt toegediend door een defibrillator binnen de eerste 3 minuten, kan het overlevingspercentage zelfs 75 procent bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?