Voetballer afgevoerd na hartstilstand tijdens toernooi in Ukkel

© Google
| Het gemeentelijk sportcomplex

Een voetballende veertiger is zaterdagnamiddag afgevoerd, nadat hij een hartstilstand had gekregen tijdens een veteranentoernooi in Ukkel. Twee brandweermannen die ook deelnamen hebben het slachtoffer gereanimeerd. De brandweer spoort iedereen aan een cursus reanimatie te volgen.

Tijdens een voetbaltoernooi voor veteranen in het gemeentelijk sportcomplex André Deridder kreeg een voetballer een hartstilstand. Twee brandweermannen en een operator bij de noodcentrale namen ook deel aan het toernooi en schoten het slachtoffer meteen te hulp.

De veertiger werd gereanimeerd met een defibrillator en werd naar het ziekenhuis gebracht, schrijven Franstalige media. Woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw spoort iedereen aan om een cursus reanimeren te volgen.

“De eerste minuten zijn de belangrijkste om de overlevingskansen te verhogen”, zegt Derieuw. “Het Rode Kruis en andere organisaties bieden dergelijke cursussen aan, maar op enkele minuten leer je het ook via Youtube. Defibrillatoren zijn bovendien uitgerust met luidsprekers, waardoor de gebruiker de instructies kan horen.”

Negenduizend Belgen krijgen jaarlijks te maken met een plotse hartstilstand, waarvan 17 tot 30 procent op publieke plaatsen, volgens cijfers uit 2017. In België zijn er meer dan 5.000 defibrillatoren op publieke plaatsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?