Carla Dejonghe (Open VLD) vraagt aandacht voor alleenwoners.

Carla Dejonghe lanceert nieuwe enquête voor alleenwoners in heel België

SN
© BRUZZ
21/01/2020

Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) lanceert een nieuwe enquête voor alleenwoners, deze keer niet alleen in Brussel maar in heel België. “Er is nog altijd veel te weinig onderzoek naar alleenstaanden zonder kinderen.”

Carla Dejonghe (Open VLD) plaatste het thema op de agenda in 2013, met een eerste enquête naar de ervaringen van alleenwoners in Brussel. Twee jaar later volgde de oprichting van belangenvereniging All1 vzw, waar Dejonghe tevens voorzitter van is.

In Brussel bestaat ondertussen de helft van de huishoudens uit een persoon, maar ook in de rest van het land blijft het aantal alleenwoners groeien. Bovendien gaat het om een heel diverse groep, die daardoor vaak onder de radar blijft. “Alleenwoners kunnen studenten zijn, maar ook weduwnaars of mensen die gescheiden zijn,” aldus Dejonghe. “Zelfs mijn tante van 106 woont alleen, zij het met haar dochter in het appartement boven haar.”

Meer belastingen

Met de nieuwe enquête wil Dejonghe, zelf al twintig jaar alleenwoner, opnieuw de aandacht vestigen op het thema. “Er is nog te weinig onderzoek gebeurd naar bijvoorbeeld alleenstaanden zonder kinderen in België. Wetenschappers focussen zich vooral op alleenstaande moeders in armoede, wat ik uiteraard begrijp, want dat is een zeer kwetsbare groep. Maar de alleenstaande Belg zonder kinderen is de zwaarst belaste categorie van alle lidstaten in de OESO.”

“Veel forfaitaire belastingen zijn immers nadeliger voor alleenwonenden dan voor koppels of gezinnen,” aldus Dejonghe. “Maar we zetten kleine stapjes vooruit. In Brussel is de gewestbelasting afgeschaft, net als de woonbonus – allebei nadeliger voor alleenwonenden dan voor koppels.”

De enquête voor Belgische alleenwoners is beschikbaar in het Nederlands en in het Frans. Invullen kan tot eind februari. Daarna worden de resultaten verwerkt en wellicht rond half maart publiek voorgesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Carla Dejonghe , alleenwoners , all1

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni