Villa Dewin

Carlo R. Chapelle: ‘We moeten ons erfgoed beschermen’

Hanne-Lise De Valck
© Brussel Deze Week
08/07/2015

Carlo R. Chapelle is gewezen professor Architectuur aan de faculteit van La Cambre. Hij ijverde, naast het Wijkcomité Meunier, voor de bescherming van ‘Hôtel Danckaert’ en bijhorende tuin. De villa is een realisatie van architect Jean-Baptiste Dewin. Vorige week werd beslist om de beschermingsprocedure in te stellen.

Wie is architect Jean-Baptiste Dewin en waarom is hij belangrijk?
Carlo R. Chapelle:“Meneer Dewin is een Belgische architect, die eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw prachtige gebouwen realiseerde. Hij was de architect van het gemeentehuis in Vorst en tientallen ziekenhuizen en huizen in Brussel. Ondanks zijn lange carrière, is er over zijn werk en leven amper literatuur te vinden. Ikzelf heb studies verricht naar zijn verwezenlijkingen. Vele realisaties die hij begin vorige eeuw maakte, zijn tot op vandaag nog intact. Bijvoorbeeld de ingangspoort en de façade van het Sint-Pietersziekenhuis in de Hoogstraat.”

Waarom wordt het herenhuis Danckaert beschermd?
Chapelle:“De villa in de Meyerbeekstraat in Vorst werd gerealiseerd in 1922 voor industrieel Jean Danckaert. De drie prachtige façades van het huis, worden omringd door een opmerkelijke tuin. Het interieur van de villa, ook bekend als ‘Villa Dewin’, werd gemaakt door de gebroeders De Coene met uit Congo geïmporteerd hout. Het interieur en de villa zelf zijn tot op vandaag volledig intact, wat heel bijzonder is. Maar Villa Dewin, tot nu in handen van de familie Danckaerts, werd verkocht aan een vastgoedmakelaar. De beschermingsprocedure zorgt ervoor dat dit Brussels erfgoed niet zomaar verloren kan gaan. Erfgoed is een deel van ons verleden, dat moeten we beschermen. Kijk maar wat er destijds gebeurd is met het Maison du Peuple van Horta!”

Waarom moet heel de tuin beschermd worden?
Chapelle:“Beeld je Versailles in. Stel je voor dat je de tuinen ervan afschaft! De tuin is niet enkel belangrijk voor de villa. Ze voorziet de buurt van groen, neemt geluid weg en brengt rust. Niet de hele tuin beschermen is absurd. Doordat de tuin nu deels beschermd is, zal de projectontwikkelaar zijn plannen toch wat moeten aanpassen. En zal hij misschien niet de vijftig woningen kunnen bouwen, waarvan sprake.”

Professor Lacambre bescherming Villa Dewin

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni