Villa Dewin

Gewest beschermt villa-Dewin, maar appartementsblok in tuin blijft mogelijk

© brusselnieuws.be
02/07/2015

De Brusselse regering heeft donderdag beslist een beschermingsprocedure op te starten voor het hotel Danckaert, een art-decovilla van de bekende architect Jean-Baptiste Dewin. Ook de helft van de tuin in de Meyerbeerstraat in Vorst wordt beschermd, maar op de andere helft kan nog altijd het geplande flatgebouw verrijzen.

Het gebouw is een typisch herenhuis uit de jaren ‘20 dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Het is ontworpen door architect Jean-Baptiste Dewin (1873-1948), die onder meer ook tekende voor het prachtige gemeentehuis van Vorst.

Het hotel Danckaert is tekenend voor het werk van deze architect tijdens het interbellum en voor zijn vruchtbare samenwerking met de Kortrijkse binnenhuisinrichters, de gebroeders De Coene.

Vorig jaar stelde de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen voor het herenhuis en de bijhorende tuin te beschermen. Het schepencollege van Vorst bracht in februari een gunstig advies uit over het voorstel om het herenhuis te beschermen. Het bracht evenwel geen advies uit over de bescherming van de tuin "wegens gebrek aan relevante informatie".

De nieuwe eigenaar kocht de prachtige art-decovilla vorig jaar. Sindsdien zijn de villa en de tuin opgesplitst in twee aparte percelen. Hij plant een appartementsgebouw met vijftig flats op het tuinperceel. De bouwaanvraag is ingediend. Sindsdien kwam de buurt in actie.

Tuin half beschermd
De regering heeft nu beslist om niet alleen het gebouw te beschermen, maar ook het deel van de tuin dat grenst aan het huis en ongeveer de helft van de oppervlakte van de oorspronkelijke tuin inneemt. Maar het deel van de oorspronkelijke tuin aan de Meyerbeerstraat 35 is dus niet inbegrepen. Een flatgebouw blijft daar mogelijk

De beschermingsprocedure laat de mogelijkheid open om woningen te bouwen aan de Onderlinge Bijstandstraat, schrijft minister-president Rudi Vervoort (PS) expliciet in zijn persbericht. Er is inderdaad een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag ingediend voor de bouw van een vijftigtal woningen. Bij dat onderzoek, belooft de regering, "zal rekening gehouden worden met deze beslissing en met het streven van het Gewest om het aanwezige erfgoed tot zijn recht te laten komen".

'Omgeving verminken'
Het Comité Meunier betreurt dat de tuin niet helemaal beschermd wordt en vindt het onlogisch dat het Gewest enerzijds kiest voor bescherming, maar tegelijk de deur open laat voor een bouwproject dat "de onmiddellijke omgeving zou verminken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni