Catalaans politicus Lluis Puig moet niet overgeleverd worden volgens Brusselse KI

© Belga
07/01/2021

De Catalaanse politicus Lluis Puig moet niet overgeleverd worden aan Spanje. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling donderdag beslist. Het Spaanse gerecht had tegen de politicus een Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd voor diens rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum, maar de Brusselse raadkamer had beslist dat dat EAB niet uitvoerbaar kon verklaard worden. De KI heeft die beslissing nu bevestigd, zo melden de advocaten van de politicus.

Vanwege zijn betrokkenheid bij het verboden Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 wordt Lluis Puig vervolgd voor ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld. De man verblijft al sinds 2017 in ons land. Spanje vaardigde eerder al EAB's uit tegen de politicus, maar die werden opnieuw ingetrokken of onuitvoerbaar verklaard.

In oktober en november 2019 vaardigde het Spaanse gerecht een nieuw EAB uit, nadat het Spaanse Hooggerechtshof twaalf Catalaanse separatisten veroordeeld had voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum en de poging tot afscheiding van Catalonië.

Brussels parket in beroep

Begin augustus had de Brusselse raadkamer geoordeeld dat Puig niet kon overgeleverd worden aan Spanje omdat de gerechtelijke autoriteit die het EAB had uitgevaardigd, het Spaanse Tribunal Supremo, daarvoor niet bevoegd was. Het Brusselse parket was daartegen in beroep gegaan. Volgens het openbaar ministerie waren de feiten immers ook in België strafbaar. De verdediging was het daar niet mee eens.

De advocaten van de Catalaanse politicus hadden aangevoerd dat het Spaanse Tribunal Supremo niet bevoegd is om een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen. De onderzoeksrechter die het EAB heeft uitgevaardigd, is verbonden aan dat Tribunal Supremo en als Puig aan Spanje wordt overgeleverd, zal hij voor dat rechtscollege moeten terechtstaan. Volgens zijn advocaten was echter enkel een Catalaanse rechtbank bevoegd om de man eventueel te vervolgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Lluis Puig, Kamer van Inbeschuldigingsstelling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni