Catalaanse vlag aan politieauto: Spaanse politici eisen uitleg van Jambon

© González Pons
| De politie liet weten dat de agenten hun toestemming gaven “in de ludieke sfeer die er op de betoging hing.”

Donderdag manifesteerden ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op Twitter zijn foto’s te zien van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was. Die foto's schieten in het verkeerde keelgat bij Spaanse politici. 

De politie laat weten dat het de betogers waren die de vlag aan de auto hebben gehangen tijdens de betoging van donderdag, maar dat de agenten wel hun toestemming gaven.

Kan niet, vindt Europarlementslid Pilar Ayuso Gonzalez, die lid is van de Partido Popular. Zij noemt minister Jambon "een onafhankelijke en neofascistische Vlaming". Esteban Gonzalez Pons, een ander Spaans Europarlementslid, vraagt een officiële uitleg aan België.

Agenten gaven toestemming

De politie liet intussen weten dat de agenten hun toestemming gaven “in de ludieke sfeer die er op de betoging hing.” Daarnaast kenden ze de juiste betekenis van de vlag niet, "omdat die overal te zien was." Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

'Totaal van de pot gerukt'

Jambon zelf wilde eerst niet reageren, maar wees er wel meteen op dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie.

Bij de regionale zender ATV noemde hij de uitspraken van de Spanjaard "totaal van de pot gerukt" en "niet ernstig."

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke, dat in het Europees Parlement in dezelfde fractie zit als Gonzalez, heeft kritisch gereageerd op de uitspraak. "Zelfs al verschil je van mening, dan nog moet je dit niet doen. Dit holt alleen maar de historisch foute betekenis van het fascisme uit en is niet respectvol naar zijn slachtoffers," laat hij weten via Twitter. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?