CAW: ‘Besparing in sociale sector zal meest kwetsbare Brusselaars treffen’

© PhotoNews
| Dakloos in Brussel.

De Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) zullen volgend jaar door een besparing van 5 miljoen euro 75 banen moeten schrappen. Ook de Brusselse afdeling, met onthaalpunten in Jette, Anderlecht, Etterbeek en Brussel-Stad, moet inleveren. “Nochtans is de groep maatschappelijk kwetsbare mensen in Brussel bijzonder groot”, aldus CAW Brussel, dat dinsdag het werk neerlegt.

De CAW's, goed voor zo’n 2.000 werknemers, viseren de besparingen van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) in de sociale sector. Die maatregel betekent ook voor CAW Brussel 275.000 euro minder werkingsmiddelen, en een schrapping van minstens zeven jobs. Dat zal vooral de meest kwetsbaren in de maatschappij treffen, vreest de welzijnsorganisatie. “Nu reeds is het aanbod ontoereikend en blijven mensen in Brussel ook letterlijk in de kou staan.”

Half miljoen kwetsbaren

Het basisbedrag per voltijdse werknemer van de jaarlijkse subsidie-enveloppe neemt vanaf 2020 ook af. En dat blijft niet zonder gevolgen voor de hulp- en dienstverlening van CAW. “Ondanks de belofte van minister Beke om die te sparen. Dit is niet te rijmen met een Vlaamse regering die zogenaamd opteert voor een warme en zorgzame samenleving.”

CAW Brussel richt zich in het bijzonder tot de Nederlandstalige Brusselaars, Vlaamse pendelaars die in Brussel werken en Brusselaars die geen enkele landstaal toereikend spreken. Dat gaat om 400.000 à 600.000 inwoners. “Deze groep wordt de komende jaren gekenmerkt door verjonging, verarming en verkleuring”, aldus de organisatie, die erop wijst dat de Brusselse stedelijke context echt nood heeft aan maatschappelijke ondersteuning.

Een vijfde zoekt werk

Zo bestaat het Brussels Gewest voor 71 procent uit inwoners met buitenlandse roots en loopt 38 procent van de Brusselse risico op armoede of sociale uitsluiting. Achttien procent van de actieve bevolking is als werkzoekende ingeschreven bij Actiris, de jongerenwerkloosheid bedraagt 25 procent en een vierde van de Brusselse kinderen groeit op in een gezin zonder werkgerelateerd inkomen.

Omdat de CAW’s die mensen niet aan hun lot willen overlaten, zullen ze dinsdag in het kader van de ‘VuurWerk-week’ hun verontwaardiging uiten tijdens een betoging. De CAW’s sluiten dan ook collectief, behalve voor de residentiële centra en de crisishulpverlening. “Want een regering die de hulpverlening aan de meest kwetsbaren in onze samenleving structureel terugschroeft, bedient zich beter niet langer van de slogan ‘warm Vlaanderen’.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?