16 april 2020: uitdelen van maaltijden aan Brusselse daklozen en mensen in armoede door Resto du Coeur tijdens de coronacrisis, veroorzaakt door de ziekte covid-19

| Uitdelen van maaltijden aan Brusselse daklozen en mensen in armoede tijdens de coronacrisis

CD&V wil vergoeding voor coronavrijwilligers dringend verlengen

LG
© Belga
15/02/2021

CD&V-Kamerleden Nahima Lanjri en Steven Matheï roepen op om de verhoogde onbelaste onkostenvergoeding voor vrijwilligers in de bestrijding van COVID-19 te verlengen tot eind 2021. Voorlopig is afgesproken dat de verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding eind maart afloopt.

Vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken in bijvoorbeeld woonzorgcentra, ziekenhuizen en triagecentra kunnen een beroep doen op en verhoogde forfaitaire onkostenvergoeding.

Die onbelaste onkostenvergoeding bedraagt maximaal 35,41 euro per dag of 2.600,90 euro per jaar. Dit is een verdubbeling ten aanzien van de onkostenvergoeding waar ze normaal recht op zouden hebben.

Vaccinatiecentra

De huidige regeling loopt binnenkort, meer bepaald op 31 maart 2021, af. CD&V-Kamerleden Nahima Lanjri en Steven Matheï pleiten stellen voor de regeling te verlengen tot eind 2021. "We moeten deze vrijwilligers garanderen dat ze zich geen zorgen moeten maken over de fiscale gevolgen van hun extra bijdrage in de strijd tegen corona", zegt Lanjri.

"Nu de vaccinatie op gang komt, hebben we de hulp van vrijwilligers echt nodig. Ook in ziekenhuizen, triagecentra of woonzorgcentra kunnen we nog steeds helpende handen gebruiken."

Steven Matheï, die naast Kamerlid ook burgemeester is van Peer, vraagt snel duidelijkheid van de minister. "De Vlaamse vaccinatiecentra moeten vandaag al klaarstaan om 25 vaccins per uur te zetten. Lokale besturen op het terrein dringen aan op duidelijkheid. Zij weten niet op welke vergoeding hun vrijwilligers kunnen rekenen. Ik hoop dat de minister ons hierover zo snel mogelijk duidelijkheid kan verschaffen, zodat de gemeentebesturen dit op hun beurt kunnen communiceren naar de duizenden vrijwilligers."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni