| Ingeborg Liebaers, voormalig diensthoofd medische genetica van het UZ Brussel.

Eerste vrijwilligers voor vaccinatiecentra: 'Ik ben 75 maar help waar ik kan'

NAC
© BRUZZ
15/01/2021

De eerste vrijwilligers voor vaccinatiecentra dienen zich al aan. Eén van hen is professor-emerita Ingeborg Liebaers (75), voormalig diensthoofd medische genetica van het UZ Brussel. "Ik wil helpen waar ik kan."

Brussel zoekt minstens 250 mensen om de tien geplande vaccinatiecentra te bemannen. Daarvoor gaat het Gewest uit van een "basisploeg" per vaccinatiecentrum, aangevuld met vrijwilligers. Bij het Huis voor Gezondheid in Brussel hebben de eerste vrijwilligers zich inmiddels al aangemeld, zegt directrice Annick Dermine. "Enkele gepensioneerde artsen en verpleegkundigen hebben al gemaild met de vraag waar ze hun diensten kunnen aanbieden."

Eén van die spontane vrijwilligers is professor emerita Ingeborg Liebaers, voormalig diensthoofd medische genetica UZ Brussel. "Zodra ik hoorde dat er helpende handen nodig waren, heb ik gevraagd waar ik mij in Brussel kon aanmelden. Ik weet niet of ik in aanmerking zal komen, ik ben al 75 jaar, maar als ik nuttig kan zijn, dan wil ik dat graag doen."

"Ik ben al 75 jaar, maar als ik nuttig kan zijn, dan wil ik dat graag doen"

Ze biedt in de eerste plaats hulp aan bij het prikken, maar ze wil evengoed helpen bij administratieve taken. "Ik heb vroeger als kinderarts ook vaak moeten prikken of bloed moeten trekken. Dat is niet moeilijk en dat verleer je ook niet. Ik heb mijn man onlangs ook nog gevaccineerd tegen pneumokokken en tegen de griep. Dus een vaccin inspuiten zal zeker lukken."

Of ze ook in aanmerking zal komen, weet ze niet. "Maar gezien mijn leeftijd lijkt het me logisch dat ik eerst zelf gevaccineerd zou zijn voor ik kom helpen." In de eerste fase van de coronapandemie stelde ze zich ook al samen met enkele collega's kandidaat om te helpen, maar kreeg toen geen vraag. "Wellicht omdat wij als vijfenzestigplussers in die eerste fase te veel risico liepen. Maar als ik kan helpen, dan steek ik heel graag mijn handen mee uit de mouwen."

Of er een online aanmeldingssysteem voor Brussel komt, zou de komende dagen duidelijk moeten worden. Mogelijk zal het via de website van Iriscare verlopen waar vrijwilligers zich al konden aanmelden om te helpen in de woonzorgcentra, maar dat is nog niet beslist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie coronavirus , vaccinatiecentra , vrijwilligers coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni