interactief

Naast Heizel ook groot vaccinatiecentrum aan Militair Hospitaal

Updated: 14-01-2021 - 18:36

De locaties voor de vacccinatiecentra in Brussel zijn bekend. Het tweede grootste vaccinatiecentrum na de Heizel komt aan het Militair Hospitaal, goed voor 50.000 dosissen per maand. De centra zullen in totaal een capaciteit van 375.000 vaccinaties per maand hebben. Het doel is om 70 procent van de Brusselse bevolking te vaccineren.

Na het overleg tussen bevoegd minister van gezondheid Alain Maron (Ecolo) en de Brusselse burgemeesters raakten zonet de locaties voor negen van de tien geplande vaccinatiecentra bekend. "Met alle betrokkenen stellen we alles in het werk om te zorgen dat iedereen dichtbij toegang heeft tot alle informatie en in de beste omstandigheden kan gevaccineerd worden", kondigde Maron de vaccinatiestrategie aan.

Dat het grootste centrum aan de Heizel komt, was al geweten. Daar zouden twintig ‘vaccinatieboxen’ komen, goed voor 100.000 dosissen per maand. Als je weet dat van de huidige goedgekeurde vaccins, Pfizer/BioNTech en Moderna, telkens twee dosissen nodig zijn voor een volledige vaccinatie, gaat het dus om 50.000 mensen.

Het tweede grootste komt aan het Militair Hospitaal, goed voor 50.000 dosissen per maand. De locatie van een derde groot vaccinatiecentrum waar 50.000 dosissen per maand geprikt moeten worden, moet nog verder bepaald worden.

Huidige testcentra

De andere vaccinatiecentra zullen elk 25.000 dosissen per maand voorzien en komen verspreid over het Brussels grondgebied: zo komen er vaccinatiecentra gekoppeld aan de huidige testcentra. Eén aan het testcentrum Pacheco, één aan het testcentrum Albert in Vorst, één aan testcentrum Crossing in Schaarbeek. Daarnaast komt er een vaccinatiecentrum aan het Parlementarium in Elsene, één in gemeenschapscentrum Mooi-Bos in Sint-Pieters-Woluwe, één in het stadion van Anderlecht en één in de Gentsesteenweg in Molenbeek. Het centrum in Pacheco zal werken als hub, van daaruit zullen vaccins aangeleverd worden voor de andere centra.

De eerste vaccinatiecentra die zullen openen vanaf 1 februari zijn het centrum aan de Heizel in Paleis 1 en de centra gekoppeld aan de huidige testcentra aan de Pachecolaan, Albert in Vorst en Crossing in Schaarbeek. Vanaf 1 maart moet ook het centrum aan het Parlementarium geopend worden, het militair ziekenhuis en de centra in Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Anderlecht en het tiende centrum waarvan de locatie nog niet bekend is.

Timing

De centra zullen in totaal een capaciteit van 375.000 vaccinaties per maand hebben, vanaf de maand maart. Daarvoor zouden in totaal 350 personeelsleden nodig zijn, dus toch een stuk meer dan de 250 personeelsleden waarvan gisteren sprake. Daarvan zijn er 15 artsen en 75 verpleegsters nodig.

Ook de planning voor de komende maanden is stilaan duidelijk. Als zeventig procent van de Brusselse bevolking gevaccineerd moet zijn om aan groepsimmuniteit te geraken, komt dat neer op 656.000 Brusselaars, boven de achttien jaar. Met de huidige voorraad vaccins betekent dat dat in januari 22.500 bewoners en personeelsleden in de woonzorgcentra gevaccineerd moeten zijn met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Eind januari zouden 30.000 ziekenhuispersoneelsleden die in contact komen met Covid-19-patiënten ingeënt zijn. In februari volgen ook nog 9.000 personeelsleden uit de ziekenhuizen, 16.500 mensen in andere zorginstellingen en 36.000 zorgverstrekkers uit de eerste lijn. Vanaf maart en april volgen nog eens 460.000 65-plussers, risicopatiënten tussen 45 jaar en 65 jaar en mensen met essentiële beroepen. In april, mei en juni komt dan de rest van de bevolking aan de beurt, 363.000 mensen. Voor alle duidelijkheid: dat gaat over plusachttienjarigen, voor minderjarigen zijn er nog onvoldoende studieresultaten bekend met de goedgekeurde vaccins.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?