Celstraffen tot vier jaar voor zes Chinese mensensmokkelaars

© Jonathan Kos-Read
| De mensensmokkelaar liet Chinezen aan de slag gaan in restaurants, illegale voedselateliers, massagesalons, op bouwwerven en als kinderoppas.

Zes Chinezen zijn vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen die gaan van 3 maanden tot 4 jaar, omdat ze deel zouden hebben uitgemaakt van een bende mensensmokkelaars. Met valse papieren hadden ze mensen uit China illegaal naar België laten overkomen om ze hier aan het werk te zetten. Het parket had zware straffen gevorderd voor zowat alle betrokkenen maar de rechtbank oordeelde dat een groot deel van de feiten niet bewezen waren.

Het onderzoek naar de bende begon in januari 2015, toen in een DHL-postpakket twee Chinese paspoorten werden aangetroffen. Die waren bestemd voor een Brusselse Chinees, H.W. .

Korte tijd later meldde zich iemand bij de politie die beweerde dat hij het slachtoffer was van mensensmokkel en dat diezelfde H.W. daarvoor verantwoordelijk was. Het Brusselse gerecht startte daarop een gerechtelijk onderzoek dat uitwees dat H.W. zich al bijna tien jaar bezighield met mensensmokkel.

Tegen betaling van aanzienlijke geldsommen liet de man mensen illegaal overkomen uit China om ze hier aan de slag te laten gaan in restaurants, illegale voedselateliers, massagesalons, op bouwwerven en als kinderoppas. Daarbij werd gebruik gemaakt van valse identiteits- en verblijfspapieren en in minstens één geval had H.W. een medewerker van de stad Brussel omgekocht om hem valse identiteitsbewijzen te bezorgen.

Het Brusselse parket vervolgde uiteindelijk acht personen en beschouwde hen als een criminele organisatie. De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een criminele organisatie, maar dat H.W. wel kon beschouwd worden als bendeleider. De man werd veroordeeld tot 4 jaar cel en zag 75.585 euro verbeurdverklaard, geld dat hij met de illegale praktijken verdiend had.

Twee andere verdachten kregen elk 18 maanden cel, waarvan de helft met uitstel en nog drie andere verdachten celstraffen van 3 tot 9 maanden. Twee personen werden volledig vrijgesproken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?