Over twee jaar moet de Chambonsite, de voormalige zetel van de ASLK aan de Wolvengracht, helemaal verbouwd zijn tot een nieuwe stadswijk. Met 350 appartementen en studentenkamers, een binnentuin, kantoren, winkels en een hotel. De bestemming van de vroegere lokettenzaal is nog onduidelijk.

De Wolvengracht, tussen het Muntplein en de HUB, verwelkomt de komende jaren honderden nieuwe inwoners. In de buurt staan verschillende projecten op stapel. Veruit het grootste is Chambon. Dat omvat naast het iconische bankgebouw in de vorm van een hoefijzer nog drie andere te renoveren historische panden en vijf nieuwe gebouwen.

Het grootste deel van de site krijgt een woonbestemming. Er komen 130 studentenkamers en 225 appartementen. Dat gaat van kleine studio's tot een groot penthouse met zicht op de daken en torens van de Grote Markt. In totaal gaat het om 25.000 vierkante meter woonruimte. Veel bewoners zullen uitzicht hebben op een binnentuin.

17.500 vierkante meter wordt ingericht als kantoorruimte, onder meer in het ronde hoekgebouw met koperen gevelversiering op de hoek met de Warmoesberg. In het pand in Renaissancestijl op de hoek met de Zilverstraat zou een boetiekhotel komen. Op het gelijkvloers zijn op verschillende plaatsen handelszaken gepland.

De bestemming van de vroegere lokettenzaal ligt nog niet vast. Recent vonden er al enkele evenementen plaats. "Er wordt gesproken over horeca en winkels, een fitness, museum of feestzaal maar voorlopig ligt niets vast", zegt architect Michel Verliefden van bureau A2RC in La Capitale.

De eerste (studenten)woningen zouden al eind 2014 klaar moeten zijn. De rest volgt in 2015.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni