Noordstation daklozen 0218

| De vakbonden dreigen een andere standplaats te zoeken als er niet iets aan de situatie verandert (archiefbeeld).

Chauffeurs De Lijn klagen situatie Noordstation aan

© BRUZZ
04/05/2018

Het Noordstation is vaak vies en reizigers kiezen soms om op te stappen aan het Rogierplein, omdat ze zich in het Noordstation onveilig voelen. Dat zeggen de buschauffeurs van De Lijn. "Als de boel niet opgekuist wordt, rijden we het station niet meer in," dreigt de vakbond ACOD.

In het Noordstation verzamelen dagelijks honderden migranten, die daar eten, drinken en vuil achterlaten. "Er breken vechtpartijen uit, of mensen gooien voorwerpen vanop het bruggetje op de bus,” getuigt buschauffeur Patrick Van Camp (54) uit Vilvoorde in Het Laatste Nieuws. “Dan kom je als buschauffeur na een lange rit toe, wil je je boterhammen opeten en de deur openzetten voor wat frisse lucht, maar een enorme walm van stank waait binnen.”

Het grootste probleem is volgens de buschauffeur de lucht van urine, en het zwerfvuil dat achterblijft na de voedselbedeling door verschillende vzw’s op het terrein. De vakbonden dreigen het Noordstation niet meer als bushalte te bedienen, als de situatie de komende weken niet verbetert. "Onze reizigers durven amper nog aan het Noordstation de bus op te stappen", zegt Ronnie Danckaert van de vakbond ACOD. "Als het Noordstation niet fatsoenlijk wordt opgekuist, weigeren onze chauffeurs nog het station in te rijden. Dan zoeken we een alternatieve staanplaats."

De Lijn vraagt extra middelen voor de schoonmaak. “Het CCN, dat het gebouw beheert, doet haar uiterste best, maar het is gewoonweg niet voldoende. Ten tweede vragen we een betere communicatie met de voedselbedelingen om een gestructureerd opruimschema op te stellen,” zegt Joachim Nijs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant.

Meer financiële middelen lijken voorlopig niet voorhanden bij CNN. "Een zeskoppige schoonmaakploeg kuist al tweemaal per dag het gebouw en een deel van de publieke ruimte. En nog kampen we maandelijks met extra kosten. Zo besteden we per maand 10.000 euro aan het herstellen van ingegooide ramen", zegt Riet Dedecker van CCN. Het Gewest kon niet bevestigen of extra middelen voorzien worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, De Lijn, Noordstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni