| Child Focus ontstond in de nasleep van de affaire-Dutroux en de verontwaardiging daarover die tot uiting kwam in de Witte Mars van 20 oktober 1996 in Brussel.

Dit weekend is het twintig jaar geleden dat Child Focus, de stichting voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen, werd opgericht. Maar liefst 350 genodigden blazen vandaag al kaarsjes uit in het Château du Lac Genval waar de oprichtingsakte van Child Focus werd ondertekend.

Child Focus ontstond in de nasleep van de affaire-Dutroux en de verontwaardiging die bij brede lagen van bevolking ontstond en onder meer tot uiting kwam in de Witte Mars van 20 oktober 1996 in Brussel.

Tienduizenden manifestanten trokken door de hoofdstad om een betere werking van justitie en een betere bescherming van kinderen te eisen. Child Focus behandelde tijdens de twintig jaar van zijn werking liefst 67.913 dossiers.

Daarvan waren er 21.360 wegloopsituaties, 6.003 zaken waarbij sprake was van een internationale kinderontvoering door een ouder, 10.488 verdwijningen na aankomst in België van een niet-begeleide minderjarige vreemdeling, 468 ontvoeringen door een bekende derde en 55 ontvoeringen of pogingen daartoe door een onbekende derde.

Preventie en sensibilisering in de toekomst

Daarnaast waren er nog 23.767 meldingen van vermoedelijk kinderpornografisch materiaal en intervenieerde Child Focus 1.380 keer bij de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren. De komende jaren zal Child Focus zich meer dan ooit richten op preventie en sensibilisering.

Nu al trekken Child Focus-vrijwilligers naar lagere scholen, organiseren andere vrijwilligers voor tieners sessies rond veilig internet en met de Gezinsbond worden ouders en opvoeders rond hetzelfde thema gesensibiliseerd. De laatste jaren lanceerde Child Focus specifieke campagnes rond onder meer tienerpooiers, kwaadwillige sexting en internationale kinderontvoering.

'Zoek steun wanneer nodig'

Dé centrale boodschap is steeds: 'Blijf niet met je probleem zitten, praat erover'. "De komende jaren willen we één boodschap aan alle kinderen meegeven: telkens wanneer je je onheus behandeld voelt, of gewoon wanneer je vragen hebt, zoek dan steun bij iemand die je kan vertrouwen", zegt directeur Heidi De Pauw.

"Dat kan je ouder zijn, een leerkracht of jeugdleider, of je oudere broer of zus. Maar weet dat je niet alleen bent. Wat er ook gebeurt, hoe erg ook, er is altijd iemand die naar je wil luisteren en je wil helpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Child Focus, 20 jaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni