| Paaseieren tijdens de mis (archiefbeeld).

Christenen moeten Goede Week thuis beleven

TDN
© BRUZZ
10/04/2020

Door de coronacrisis is het voor de Brusselse christenen onmogelijk om de traditionele vieringen tijdens de Goede Week in aanloop naar Pasen bij te wonen. De diensten zijn wel online te volgen.

De maatregelen tegen het coronavirus treffen alle gelovigen. Simpelweg omdat samenkomsten niet meer mogen. Christenen beleven de Goede Week in aanloop naar Pasen, het religieuze hoogtepunt van het jaar, dan ook in mineur.

Online diensten

Geen enkele misviering gaat door en ook de traditionele processies op Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisiging en dood van Jezus Christus wordt herdacht, gingen in rook op. De kerk gaat dan maar de digitale toer op. Vieringen zijn live te volgen via de website van Kerknet.

Op Witte Donderdag streamden enkele gelovigen de dienst vanuit de crypte van het Sint-Baafshuis in Gent. De Goede Vrijdag-viering is te volgen vanuit de kathedraal van Antwerpen. De abdij van Westvleteren vormt het decor voor een viering op Stille Zaterdag. Op Pasen kan de christen afstemmen op de traditionele kanalen.

Op snelheid gepakt

Rest de vraag of het voornamelijk oudere publiek daar klaar voor is. "Toegegeven, we zijn door het coronavirus een beetje op snelheid gepakt. We zijn nu met ons sociaalmediateam aan het bekijken hoe we onze digitale kanalen beter in de woonkamer van die doelgroep krijgen", zegt woordvoerster Hellen Mardaga.

In de Goede Week streamt Kerknet helaas geen Brusselse mis. Daarom zal pastoor Dirk Vannetelbosch van de Sint-Pieterskerk in Jette zondag om 10 uur het gebed via YouTube uitzenden. Een week na Pasen zal de dienst in Jette op de VRT-kanalen te zien zijn. Om de paasboodschap ook in coronatijden te laten klinken, zullen om 12 uur alle klokken luiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Goede Week , pasen , kerknet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni