Cinema ABC verkocht: ‘Enkel Stad kan project nog redden’

© Eric Vauthier

De eigenaar van de voormalige sekscinema ABC heeft het gebouw verkocht aan een immobiliënkantoor. Het crowdfundingproject om er een nieuwe bioscoop te installeren, komt daardoor nog verder op de helling te staan.

De initiatiefnemers van de vereniging Cineact haalde de voorbije maanden bijna 70.000 euro op bij het publiek. Ze willen een nieuwe alternatieve cinema op de plaats waar vroeger een pornobioscoop was.

Maar dat project is nu in gevaar. De erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar hebben het gebouw op de Adolphe Maxlaan doorverkocht aan een immobiliënkantoor. Ze betwisten dat het project een huurovereenkomst had.

Volgens Cineact was er inderdaad nog geen handtekening gezet, maar was er wel mondeling en via mail een afspraak. “We hadden de sleutel gekregen en waren bezig met de werkzaamheden”, zegt Dirk Van Extergem.

De vrederechter doet binnen de maand een uitspraak, maar zelfs dan wordt het moeilijk, zegt Van Extergem. “Een advocaat van het kantoor staat de erfgenamen bij; geen goed teken. En zelfs bij een uitspraak in ons voordeel kan het kantoor ons nog altijd op straat zetten.”

Nuit Blanche op de stoep
Cineact plande zaterdag een seventies-avond rond nichefilms, tijdens de Nuit Blanche. Die gaat nog steeds door, op de stoep voor de deur van het gebouw. “Met een verplaatsbaar projectiescherm, zoals tijdens Plein Open Air.”

Maar de avond draait niet enkel om nostalgie naar de seventies. Er zal ook een petitie liggen die zich tot de Stad richt", zegt Van Extergem. “Want als de nieuwe eigenaar ons weg wil om er appartementen en winkels te maken, zal hij een verandering van bestemming moeten vragen aan de Stad. We hopen erop dat de Stad ons steunt.”

Volgens Van Extergem is het belangrijk dat de bioscoop er komt om diversiteit in de buurt te brengen. “De Adolphe Maxlaan wordt stilaan een tweede Nieuwstraat, met enkel doorsnee winkels en ’s avonds een doodse stilte. Willen we echt een nieuwe monotone straat met dezelfde winkels op elke hoek? Met de vernieuwing van het centrum in het vooruitzicht hopen we dat de Stad nadenkt over wat ze echt wil.”

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • 30 jaar Boterhammen in het park met Jari Demeulemeester
  • Brusselaars werken langer: 'Ik hou het vol tot ik sterf'
  • Op de markt in Anderlecht: 'Soms geven we het gewoon cadeau'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Maurice Louca surrenders to the maqam
  • Antoine Pierre partage ses hotspots
  • Back to the roots met Gorges Ocloo
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement