Cipiers hervatten het werk in de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael

© BRUZZ
| (archiefbeeld)

De 48 urenstaking in de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael is vrijdag om 22 uur afgelopen. De staking kwam er na een aanzegging van de vakbonden ACOD en ACLVB. Mogelijk is er maandag nog wel hinder in de gevangenissen wegens de nationale betoging voor meer koopkracht, waarvoor het ABVV en ACV een stakingsaanzegging hebben ingediend. Dat zegt Eddy De Smedt, permanent secretaris van het VSOA voor de gevangenissen.

De politie moest in Vorst en Sint-Gillis inspringen om een minimumdienst te garanderen. In Berkendael functioneerde alles wel normaal.

Een overlegmoment op 6 december gaat niet door wegens de nationale staking. Er wordt momenteel gesproken over een nieuwe vergadering op 7 december. Ook is er op 8 december een bemiddeling bij de FOD Werkgelegenheid.

De bonden protesteren tegen de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen, de verouderde infrastructuur en de impact van de coronamaatregelen. De twee bonden hadden begin november een stakingsaanzegging ingediend. Even was er vooruitgang, waarop de aanzegging opgeschort werd in afwachting van een verbetering van de situatie en een uitvoering van een voorstel van protocol met twintig punten, zoals een eetpauze van een halfuur en overlegmomenten met het middenkader. "Maar drie weken later is er van die twintig punten nog niks gerealiseerd," klagen de vakbonden aan. En daarom werd de stakingsaanzegging alsnog geactiveerd.

Het vinden van vrije plaatsen in andere gevangenissen verloopt moeizaam. Daardoor bleven de beloofde overbrengingen van gevangenen vanuit Sint-Gillis uit. De gevangenisbevolking blijft boven de 900 liggen, terwijl de maximale capaciteit 850 plaatsen bedraagt. Burgemeester Charles PicquƩ nam op 23 november een besluit om te verbieden dat er nog nieuwe gevangenen zouden worden ondergebracht in Sint-Gillis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?